Länge leve den lokala handeln

Kan vi hitta motgiftet till butiksdöden och skönja framtidens stadskärna om vi tittar i backspegeln? Branschrapporten Cityindex lyfter fram just det, och bara i Luleå har på kort tid två hårt nischade butiker tagit plats i centrum.

Emporio Barattini flyttade in i Strand galleria tidigare under hösten.

Emporio Barattini flyttade in i Strand galleria tidigare under hösten.

Foto: Elin Parmhed

Norrbottens Affärer2019-11-19 07:00

Nya konsumtionsmönster gör att stadskärnorna i landet förändras. Förändringen är bakgrunden till att Fastighetsägarna gett HUI research uppdraget att kartlägga den kommersiella utvecklingen i Sveriges samtliga 104 stadskärnor.

– Just nu är vi inne i en tid då många stadskärnor ser över hur de ska kunna erbjuda rätt utbud. Förändring är en naturlig del av stadsutveckling, det är så våra städer har utvecklats genom alla tider. Ny efterfrågan driver utveckling, säger Helena Olsson, chef för stadsutveckling och samhälle hos Fastighetsägarna Stockholm.

Resultaten från undersökningen finns att läsa i rapporten Cityindex 2019. Där kan vi bland annat läsa att ”framtidens stadskärna hittar vi om vi tittar i backspegeln”. Det vill säga innan handeln flyttade till stora köpcentrum och externa handelsområden. När handeln var koncentrerad till mindre butiker nära konsumenten och hade stort fokus på service.

Ett tecken i tiden är då kanske de två nischade butikerna Emporio Barattini och Köttbutiken som slagit upp portarna i Luleå under hösten.

Italienska delikatesser

Alessandro Barattini driver Emporio Barattini som är en italiensk delikatessbutik i Strand galleria. Han har haft öppet i ungefär en månad.

– Oktober månad gick mycket bra, jag har haft mycket folk här, många är nyfikna och jag är glad. Det är ett bra ställe och jag kan prova olika saker, säger Alessandro Barattini.

Han har ostprovningar och har testat att köra luncher också. Kaffet han serverar är gjort på bönor från Milano och hans kaffe ”smakar som i Italien”

– Jag säljer mycket ostbrickor och ost- och charkbrickor, till ett ganska bra pris. Här kan jag ha ett större sortiment. Förra veckan köpte jag in tryffel, och sålde allt. Jag vågar ta in speciella saker för att jag vet att jag säljer det, förr eller senare, säger Alessandro.

Varför vågade du satsa på en så nischad butik här i Luleå?

– Det finns ett stort intresse för mat i Luleå och det finns också bra restauranger här. Luleå förtjänar att ha en italiensk delikatessbutik. Det finns plats att göra det här. Jag testade på Storheden först och det var okej. Sen när den här möjligheten kom så slog jag till, säger Alessandro.

Han samarbetar med en kompis som importerar från Italien, och får varje vecka nya produkter till sin butik. De har också ett mejeri tillsammans där de tillverkar egen mozzarella. Men han samarbetar även med andra lokala aktörer, som Café la vache som han köpt bröd av.

– De gör otroligt bra bröd, och det är kul också för att attrahera fler människor till centrum, säger Alessandro.

Lokal köttspecialist

Mitt emot Strand galleria ligger Köttbutiken, som drivs av Andreas Krekula och Ida Ask från Lilla skafferiet, som också tagit in en mindre delägare i Daniel Muotka.

– Idén fick jag för länge sen när jag utbildade mig i Danmark där de har kvartersslaktare, säger Andreas Krekula.

Köttbutiken är en förlängning av att det gick så bra för hela verksamheten i Bergviken där Lilla skafferiet fortfarande bedriver sin verksamhet.

– Vår försäljning har exploderat det här året så vi rymdes inte med allt i lokalen på Bergviken. Så det passar väldigt bra att komma in till stan, säger Andreas.

Liksom den italienska delikatessbutiken på andra sidan gatan, upplever Andreas att den första tiden gått bra.

– Köttlådorna tar vi upp beställningar på och då är allt i princip sålt redan innan produkterna finns här. Det är mycket våra gamla kunder, från när vi sålde från Lilla skafferiet, som fortsatt, säger han.

En del av Köttbutikens koncept är att allt köps in med en tanke. Det kan vara att det är lokalt, ekologiskt eller utan tillsatser.

– Vi har ett långsiktigt tänk och gör så bra vi kan med det vi har och så gör vi det ännu lite bättre framöver, säger Andreas Krekula som nu väntar in julhandeln.

– Allt jobb nu är egentligen att planera för julhandeln. Vi riktar in oss mycket på företagsbeställningar. Korgar med renkött, sylt, marmelad och såna grejer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om