Kirunas handlare: ”Flytten påverkar oss jättemycket”

Centrumbutikernas flytt ligger tre år framåt i tiden. Nedräkning pågår för flera butiksägare samtidigt som ­funderingar kring verksamheternas överlevnad finns.

Kiruna bokhandel.

Kiruna bokhandel.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Norrbottens Affärer2019-11-25 07:00

Jag går runt i Kiruna centrum en kall vardag i november och pratar med flera av butiksägarna om hur läget är idag och hur de ser på framtiden. De flesta planerar att flytta till nya centrum ser fram emot 2022, och tror att det kommer att bli riktigt bra om de klarar sig fram tills dess.

Att 250 arbetstillfällen försvann när stadshuset flyttades ha påverkat handeln. Ingela Gardeberg Åström, Lekias ägare, är orolig över hur de ska klara av att upprätthålla handeln de kommande åren.

– Stan töms och det märks helt klart. Många som jobbade i stadshuset åt lunch på stan och handlade lite. Vissa dagar är det många timmar då det är få kunder, och så är det för alla och det har blivit värre det senaste året. Vi vill ju flytta med och att det ska bli bra, men jag är orolig för hur vi ska överleva tills dess.

Den krassa sanningen är att det är folktomt på stan, säger klädbutiken Centrumhusets ägare Johanna Ringholt som är ”sjukt peppad på framtiden”.

– Det är klart att det är tufft, säger jag något annat skulle jag ljuga men nog tror jag att vi klarar av det här. Man måste göra något annat för att folk ska komma. Därför försöker vi aktivera vår butik med olika aktiviteter, säger Johanna Ringholt.

Marcus Lygnersjö, ägare av Höjdmeter som säljer sportartiklar och vinterprodukter, säger att läget är annorlunda mot för vad det har varit tidigare och att det krävs ett gemensamt åtagande för ett attraktivt centrum.

– Vi känner av att stadshuset har flyttats och att det har blivit en förändring av mängden människor i centrum. Vi ser positivt på framtiden och att det blir ett bra centrum men jag tror att de kommer att vara kritiska år för oss allihopa, säger Lygnersjö.

Johanna Stålnacke äger Jeansbolaget, säger att det vissa dagar är det ett bra kundflöde och vissa dagar inget alls.

– Jag är inte orolig men det är klart att jag funderar på hur det ska bli de närmaste åren eftersom ännu fler arbetstillfällen flyttar ut, säger Stålnacke.

Hon har nyligen öppnat butiken Pelikan i en av de tomma lokalerna i Gallerian.

– Jag såg att behovet av barnkläder fanns. Det är tre år kvar till nya stan och det är lång tid att vänta när man är sugen på något, säger Stålnacke.

I december 2017 öppnade Pernilla Piironen inredningsbutiken Ett rum. Tidigare fanns den strax utanför själva centrumkärnan men nu har hon flyttat in i Gallerian där hon hade förväntat sig att fler skulle röra sig.

– Funkar butiken flyttar jag med, men stadsflytten påverkar oss och handeln överhuvudtaget jättemycket. Jag trodde inte att det skulle märkas så här mycket och jag hade förväntat mig mer ruljangs här i Gallerian, säger Pernilla Piironen.

Tora Lindberg, ägare till Kiruna bokhandel, upplever att de har ett stort stöd från stabila kunder.

– Många väljer aktivt oss framför näthandeln och säger det till oss. Vi upplever att Kirunaborna vill ha sin bokhandel. Och jag tror att man som kund måste tänka efter vad man vill ha för affärer imorgon då de är otroligt mycket näthandel.

– Jag upplever ett fint engagemang handlarna emellan för att dra varandra mot en bättre handel och det krävs just nu. Handeln idag måste tänka lite nytt och göra jippon kring det och locka kunderna, säger Tora Lindberg.

Någon som inte märker av stadsomvandlingen är Keijo Lahdenperä, ägare till Vildmarkshörnan med inriktning mot jakt, fiske och fritid. ”Handeln är all time high” säger han. Något som kan bero på att konkurrenters verksamhet har upphört enligt Lahdenperä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om