På kort tid har många företagare ställts inför nya utmaningar. För en del handlar det om att arbeta digitalt och på distans, för andra att utnyttja digitalisering för att lösa problem som till exempel hemleverans av produkter.
Professor Vinit Parida och biträdande professor David Sjödin arbetar med entreprenörskap och innovation på Luleå tekniska universitet. De menar att det finns möjligheter för alla företag att bidra till att möta våra samhällsutmaningar genom just innovation och entreprenörskap.
– Företag och företagare måste tänka på vad de vet, gör och är bra på och hur de kan kombinera detta på ett nytt sätt för att skapa det mesta värdet just nu. Vi har till exempel sett företag som tillverkar exklusiva hudvårdsprodukter som ställt om till handspritstillverkning, och biltillverkare som ställt om till att tillverka skyddsutrustning för att skydda sjukvårdspersonal, säger Vinit Parida och David Sjödin.
Hur tänker man på innovation i dessa tider?– Innovation sträcker sig allt mer bortom utveckling av nya produkter och teknologier för att alltmer fokusera på att utveckla tjänster, digitala funktioner och affärsmodeller. I en tid av digitalisering ser vi att företag behöver se över sina affärsmodeller och undersöka hur ett större värde kan skapas genom att kombinera produkter, tjänster och digitalt innehåll i integrerade lösningar som löser kundernas problem.
Vad ska man inte göra just nu?– Stå inte stilla, utan vidta åtgärder och bli mer digital. Företag måste driva sin egen digitaliseringsresa eller riskera att bli omsprungna i konkurrensen. Fokusera inte på teknik och produkter, utan på det värde de skapar för kunden. Innovation handlar inte om att skapa de mest avancerade produkterna, det handlar om att lösa kundernas behov på ett nytt sätt.
Vad ska man göra just nu?– Det är dags att verkligen utnyttja företagarandan och sin inre drivkraft och försöka göra mer av mindre i en mycket svår situation. Medan hoten från coronaviruset påverkar alla företag kan företagare hjälpa till att förvandla hot till möjligheter. Den nuvarande fasen kan ses som en möjlighet för innovation och att experimentera med affärsmodeller. Detta ögonblick kan också vara bra för att kritiskt utvärdera sin interna kapacitet och kompetenser och investera i förberedelserna, för när marknaden vänder uppåt i en nära framtid med kanske nya tillväxtmöjligheter. Till exempel kan företag tänka om hur de kan ändra sin affärsmodell för att göra den mer motståndskraftig i framtiden. Kan de utnyttja digitalisering för att minska driftskostnaderna eller öka produktiviteten? Kan det finnas utrymme för att revidera värde-erbjudanden och sikta på helt nya kundsegment, vilket inte var relevant tidigare.
Vad ser ni för bra exempel på innovation just nu?– Vi ser att många banbrytande exempel på innovation är från företag som utnyttjar digitalisering för att omvandla traditionella industrier. Mobilaris förvandlar gruvdrift till att vara säkrare och effektivare genom att möjliggöra datatransparens genom positioneringslösningar och avancerade AI-algoritmer. Lundkvist trävaru förvandlar industrin för tillverkning av små trähus genom att bedriva försäljning uteslutande via en digital plattform som möjliggör full kostnadsöppenhet för kunderna och öppnar digitala marknadskanaler. Det som dessa företag har gemensamt är att de har använt digitalisering som en verklig möjliggörare för att transformera både sig själva och deras industri, säger Vinit Parida och David Sjödin.