Många drömmer om att starta eget – men rädslan för ekonomisk otryghett och svårigheter att skaffa startkapital är ett hinder. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Visma.
– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska fortsätta att må bra även på sikt behöver fler vilja och våga ta steget till eget, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
I Norrbotten har det startats 857 nya företag under årets första nio månader, vilket motsvarar en minskning med 2,2 procent jämfört samma period 2018. Men en färsk undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Visma visar att så många som var tredje svensk, 30 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga mellan 18 och 29 år lockas så många som 43 procent av småföretagslivet.
Mätningen visar också att drömmen om eget företag fortfarande är vanligare bland män än kvinnor: 36 procent av männen uppger att de vill bli företagare, jämfört med 24 procent av kvinnorna.
Bland de som vill starta eget företag uppger mer än hälften, 56 procent, att rädsla för ekonomisk osäkerhet i samband med exempelvis sjukdom är ett viktigt skäl till att de hittills har avstått. Många svarar också att krångliga regelverk (43 procent) och svårigheter att få fram startkapital (36 procent) står i vägen för deras företagsdrömmar.
– Tack vare moderna digitala verktyg är det lättare än någonsin att starta och driva sitt eget företag. Då är det inte rimligt att vi låter rädsla för en otrygg tillvaro skrämma bort så många från att förverkliga sina idéer, säger Boo Gunnarson.
Nyregistreringen av företag har minskat i Sverige de senaste åren, men nu ser trenden ut att vända. Under årets första nio månader har omkring 48 000 nya företag startats, vilket är en ökning med 3,7 procent jämfört med perioden januari–september 2018.