Familjeföretagets satsning ska minska matsvinnet

Familjeföretaget Outinens satsar 46 miljoner kronor på ny teknik som ska minska matsvinnet. ”Det är en unik processteknik som ligger bakom den långa hållbarheten”, säger Kalle Outinen, vd på Outinens.

"Miljön och kvalitet på våra produkter har alltid varit väldigt viktigt för oss. Nu har vi äntligen hittat en process som inte bara gör våra färdigrätter väldigt goda utan också miljövänligare", säger Kalle Outinen, vd på Outinens.

"Miljön och kvalitet på våra produkter har alltid varit väldigt viktigt för oss. Nu har vi äntligen hittat en process som inte bara gör våra färdigrätter väldigt goda utan också miljövänligare", säger Kalle Outinen, vd på Outinens.

Foto:

Norrbottens Affärer2019-09-26 14:58

2017 investerade Outinens 46 miljoner i fabriken i Haparanda för att ta fram en ny processteknik. Men den nya tekniken kan företagets färdigrätter tillagas på ett sätt som ökar hållbarheten, utan att tillsatser behöver användas.

Nu i veckan kommer de första produkterna som gjorts med den nya tekniken ut.

– Outinens bygger på tradition, äkta råvaror utan tillsatser och socker. Det vill vi inte ändra på. Därför investerade vi i en naturlig livsmedelsteknik som höjer hållbarheten på våra produkter. Det unika med vår tillagningsprocess är att vi tillagar maten i förpackningen efter att den är försluten, säger Kalle Outinen, vd på Outinens.

En tredjedel av all mat som produceras globalt slängs och svenskarna slänger uppskattningsvis cirka 45 kilo ätlig mat per år och person i soptunnan. En grupp som har högt svinn är just färdigrätter.

– En tredjedel av all mat slängs, det är ett oerhört slöseri och förödande för miljön. Där måste vi alla vara med och minska matsvinnet. Genom att våra produkter har en hållbarhet på 55 dagar hoppas vi kunna minska svinnet på just färdigmat, säger Kalle Outinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om