Diös har delat ut priset till Årets nyetablering i många år och för Johan Lång, som är affärschef för Diös i Luleå, blir höstens prisutdelning den tredje gången i ordningen.
Varför är det viktigt för Diös att dela ut just Årets nyetablering?– Alla priserna är viktiga för Luleå och näringslivet och alla priserna har sin betydelse för att uppmärksamma entreprenörer, företagare och personer som gör bra saker. Hjärnbalken till Årets nyetablering är viktig för att uppmärksamma duktiga och modiga företagare som vågar satsa och som lyckas med det. De som vågar starta upp nya verksamheter blir som någon form av katalysator för hela näringslivet. Drivna människor som vågar starta och ta risker, det är det som driver utvecklingen framåt. Du måste ha den typen av företagande i regionen och i Luleå – det är bra för alla.
Vad har ni tittat efter?– Per definition ska bolagen ha funnits ungefär två år, men även längre om företaget till exempel varit vilande till en början. Man ska ha någon form av unicitet i sin affärsmodell, sitt koncept eller sin produkt/tjänst, att vi hittar någonting som är speciellt med det de gör. Och sen om man har en internationell touch eller riktning mot en internationell marknad, att man på något sätt når den, så är det också ett extra plus. Tittar man tillbaka på pristagare så har vi haft Clarion, Headbanger lures och i fjol Bastard Burgers – en ganska bra spridning på typen av företag som både är nominerade och som får priset.
Jurygruppen har, förutom Johan Lång från Diös, bestått av representanter från LTU Business, Luleå Science Park AB, Almi, IUC Norr, Norrlandsfonden, Nyföretagarcentrum och Luleå Näringsliv AB.
Hur har juryarbetet gått?– Det har varit tufft och vi har haft ganska många sittningar med juryn. Vi har startat med de nomineringar som kommit in, men även sökt upp företag via våra nätverk, och till slut har vi kommit fram till tre nomineringar och en vinnare. Det har varit mycket att ta hänsyn till, även bitar som jämställdhet och mångfald.
Hur känns vinnarfältet?– Vi har haft ett bra startfält och känner oss nöjda med de företag vi bestämt oss för att lyfta fram.
Vad ser du fram emot med galan den 18 oktober?– Att man uppmärksammar alla entreprenörer och företagare i Luleå på en bra gala, och framför allt att de som blir nominerade och vinner får mycket tid i rampljuset. En viktig del är att de verkligen får chansen att synas och visa upp sig och sina. Det är också fantastiskt att på en och samma kväll även få träffa andra i branschen och stora delar av Luleås näringsliv.
Vad tror du att det har för vidare betydelse att få priset som till exempel Årets nyetablering?– Förhoppningsvis lyckas vi uppmärksamma deras arbete och visar att vi har sett att de har gjort någonting bra och att de därför får priset. Att det blir ett kvitto på att hårt arbete lönar sig. I och med det kanske man också kan ingjuta mod i dem att våga satsa ytterligare, likväl som man kan få andra att våga satsa och göra samma sak.