Det är Dagens medicin som rapporterar att Region Västerbotten har startat ett projekt för att se över möjligheterna att placera anställda i ett annat land, som ett sätt att möta rekryteringssvårigheterna. Hudläkaren Virginia Zazo, som själv arbetar på distans från Australien, beskriver visionen som en filial till Västerbotten.
– Syftet är att försöka bli en attraktivare arbetsgivare och erbjuda bättre arbetsmiljö och därmed bättre vård till våra patienter i Västerbotten, säger Virginia Zazo till Dagens medicin.
I förstudien nämns Spanien som ett exempelland. Zazo anser att många arbetsuppgifter skulle kunna skötas därifrån eller från en annan plats. Själv bedömer hon, från sin position i Australien, bilder och har kontakt med distriktsläkare i Västerbotten.
– Uppföljningar, provsvar, första linjens vårdadministration... Man kan göra mycket på distans. Man kan också göra mycket som har med bilddiagnostik att göra; röntgen, patologen… alla som använder bild. Sjuksköterskor som ger telefonrådgivning och sekreterarna kan också arbeta på distans.
Distansarbete förekommer även i Region Norrbotten. Röntgenbilder bedöms i Australien och en onkolog vid Sunderby sjukhus arbetar varannan vecka från sin bostad i Prag.
Men Virginia Zazo, som är tillfälligt bosatt i Australien och återvänder till Västerbotten senare i år, medger att det även finns nackdelar med att inte vara på plats.
– Nackdelen med att jobba på distans är att man kan bli isolerad. Man är inte med i fikarummet så det gäller att försöka hålla kontakt på olika sätt, säger hon till Dagens medicin.
Region Västerbottens förstudie ska vara färdig i september.