Sjuksköterskor kritiska till att krisen inte stoppas

Sjuksköterskorna Sara Reimhagen och Kajsa Hedlund är kritiska till att regionledningen fortfarande inte vidtagit åtgärder för att stoppa vårdkrisen i Norrbotten. "Vi håller på jobba ihjäl oss för att få det här att funka. Se oss, hör oss", säger Kajsa Hedlund.

Sjuksköterskorna Kajsa Hedlund och Sara Reimhagen, avdelning 61 på Sunderby sjukhus är kritiska till att regionledningen fortfarande inte agerat, trots att den brinnande vårdkrisen pågått under en lång tid.

Sjuksköterskorna Kajsa Hedlund och Sara Reimhagen, avdelning 61 på Sunderby sjukhus är kritiska till att regionledningen fortfarande inte agerat, trots att den brinnande vårdkrisen pågått under en lång tid.

Foto: Frida Enberg

Norrbotten2023-02-11 12:00

De båda arbetar på avdelning 61 på Sunderby sjukhus. Avdelningen är specialiserad mot gastro-njur och för att arbeta som sjuksköterska där krävs särskild kompetens. 

– Vi har sagt nej till att ta emot hyrpersonal, för för att vi inte ser det som en långsiktig lösning, säger Kajsa Hedlund, som också är teamledare på avdelningen. 

Istället har avdelningen, på grund av personalbristen, tvingats minska på antalet vårdplatser från 14 till tio och på helgerna kommer det hädan efter endast finnas sex vårdplatser på avdelning 61. 

undefined
Sjuksköterskorna Kajsa Hedlund och Sara Reimhagen, avdelning 61 på Sunderby sjukhus är kritiska till att regionledningen fortfarande inte agerat, trots att den brinnande vårdkrisen pågått under en lång tid.

– Det innebär att vi kommer behöva skriva ut fyra patienter varje fredag och det kommer bli extremt tufft för den sköterska som kommer jobba ensam under helgen, säger Sara Reimhagen. 

Hon ger ett exempel. 

– Säg att det inträffar ett hjärtstopp, då kommer man behöva vara där och ta hand om det i kanske en timme, under den tiden finns det ingen annan som kan se till de andra patienterna, som kanske har behov av smärtstillande till exempel.

– Ska våra patienter behöva ligga och vrida sig i smärtor för att det inte finns någon som kan ge dem smärtlindring? Jag tycker politikerna behöver fundera på om det är okej, säger Sara Reimhagen. 

De berättar att de egentligen ska vara 15 sjuksköterskor på avdelningen och lika många undersköterskor. I dag är de nio sjuksköterskor och tio undersköterskor. 

– Det ligger ute annonser, men det är ingen som söker dem, säger Kajsa Hedlund. 

undefined
Kajsa Hedlund är teamledare på avdelningen, hon berättar att hon ständigt måste be sina kollegor jobba extra för att hon ska få ihop schemat. "Det är helt sjukt", säger hon.

De berättar att de haft många duktiga och erfarna kollegor genom åren som en efter en lämnat regionen för att istället ta jobb hos privata bemanningsföretag, kommunen eller på hälsocentral.

– Något måste göras nu, det kan inte vänta. Vi måste få mer betalt och ett bättre schema. Alla här tar extrapass för att över huvud taget få ihop vardagen, samtidigt är det flera som inte orkar jobba heltid för att vårt jobb är så tungt och stressigt, säger Kajsa Hedlund. 

Deras krav är formulerat sedan länge: 80 procent i arbetstid med bibehållen lön. 

– Det är det sjuksköterskeupproret sagt och vi står bakom det kravet, säger Kajsa Hedlund. 

Sjuksköterskorna menar att regionen kan bryta sitt beroende av hyrpersonal genom att höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren för den ordinarie personalen. 

undefined
Sjuksköterskorna Kajsa Hedlund och Sara Reimhagen uppmanar politikerna att lyssna på sjuksköterskorna. "Något måste göras nu", säger de.

– Uppenbarligen finns pengarna, det ser vi ju. De betalar stora summor för en hyrsköterska per timme. Vår arbetsmiljö blir ju automatiskt bättre om vi får fler kollegor – och då måste våra löner höjas, säger Sara Reimhagen. 

Förra året gjorde region Norrbotten närmare 1,7 miljarder kronor i vinst, samtidigt har beroendet av hyrpersonal ökat med 50 procent det senaste året. 

Regionråden Anders Öberg (S) och Camilla Friberg (S) besökte avdelning 61 under fredagen och uppger att de är väl medvetna om den kritiska situationen inom slutenvården. 

– Vi är fullt medvetna om att vi behöver göra insatser, men vi vill göra det i rätt ordning. Vi vill inte föregå parterna, säger Camilla Friberg.

Är det inte dags att fatta ett tydligt politiskt beslut och höja de vårdanställdas löner? 

– Om det vore så att vi hade en buffert skulle man kunna göra saker, men vi har också haft en regionledning som redan tecknat in en del av det ekonomiska utrymme som funnits, säger Anders Öberg. 

undefined
Regionrådet Camilla Friberg (S) understryker att regionledningen satte igång arbetet med kompetensförsörjningen redan i november, hon berätar också att ledningen kallat till möte nästa vecka för att jobba vidare med frågan.
.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!