Volontärer ger sig ut på fjällen för att inventera fjällräven

Drygt 30 frivilliga ska under sommar slåss mot myggen i den svenska fjällvärlden i veckor i sträck för att inventera fjällräven.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Jan-Erik Nilsson/Länsstyrelsen

NORRBOTTEN2019-04-12 15:19

Snart stänger ansökan för de frivilliga som i sommar ska ge sig ut i fjällvärlden för att inventera fjällräven. Det är ett forskningsprojekt från Stockholms universitet som sedan 90-talet skickat ut volontärer i den svenska fjällvärlden för att inventera fjällräven.

– Volontärerna delas upp i par som sedan ska spenderar två till fyra veckor på fjällen i tält från Härjedalen till Treriksröset. Tillsammans ska de inventera och samla in data om den svenska fjällräven, säger Johan Wallén som är koordinator för svenska fjällrävsprojektet.

Hittills har 72 personer ansökt till projektet, man prioriterar de som har erfarenhet av fjällvärlden. De flesta volontärerna är biologstudenter som är ute efter fälterfarenhet.

Hur klarar volontärerna av det, att spendera så lång tid med någon man knappt känner mitt uppe på fjället?

– Det har fungerat bra hittills, men det är klart att det kan vara tufft när det regnar flera dagar i sträck. Men volontärerna är seriösa och tar uppdraget på stort allvar, säger Johan Wallén.

I början av juli är det dags för volontärerna att ge sig ut. I Norrbotten kommer drygt 16 volontärer arbeta, från Arjeplogsfjället till Treriksröset. Volontärerna kommer undersöka lyorna och räkna antal individer. I Norrbotten finns drygt 200 kända lyor, 75 procent av dessa lyor brukar hinnas med under en sommar.

–  Volontärerna har ett utarbetat sätt att inventera stammen utan att störa den för mycket, säger Johan Wallén.

Forskningen visar att fjällrävsstammen blivit starkare, under sent 90-tal fanns det drygt 50 individer i stammen. Under 2018 hade stammen växt till 300 individer. Att stammen har växt beror till stor del på de mer regelbundna lämmelåren, men även stödutfodring och rödrävsjakt.

– Fjällräven är en flaggskeppsart för klimatförändringarna därför är det viktigt att vi får en bild av vad som sker uppe på fjällen. Volontärerna gör en superinsats för att få in datan, säger Johan Wallén som är koordinator för svenska fjällrävsprojektet.

Fjällrävens historia

Under den senaste istiden var fjällräven utspridd över stora delar av norra halvklotet, inklusive Europa. Man har hittat lämningar av fjällräv i exempelvis Belgien och Tyskland. Efter att inlandsisen drog sig tillbaka, var den ett av de första däggdjur som vandrade in i Skandinavien. Men i takt med att klimatet blev varmare, minskade fjällrävens utbredning här. Förmodligen försvann den helt och hållet under en varm period mellan 9000-5000 år sedan. Den återkom dock till fjällvärlden och har därmed varit en del av vår fauna i flera tusen år.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!