Sopa biltaket. Det är olagligt att köra omkring med ettt snölager ovanpå bilen eftersom snö och is kan släppa. Dels kan den kasa nedför den egna framrutan vid inbromsning, dels kan den ställa till bekymmer för andra trafikanter.
Böter: 1500 kronor
Sopa registreringsskylten. En registreringsskylt som inte kan avläsas kan bli en dyr historia.
Böter: 1500 kronor
Kolla bildäcken. Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.
Böter: 1200 kronor
Kolla att bilens lyktor inte är översnöade eller trasiga.
Böter: Upp till 1600 kronor beroende på vilken lampa det rör sig om
Skrapa rutorna fria från is. Teoretiskt finns ingen lag för hur isfria rutorna måste vara, men praxis är att framrutan, sidorutan och även bakrutan måste ge dig god sikt. Har du inte det kan du i värsta fall bli åtalad för vårdslöshet i trafik.
Böter: Finns exempel på fall där den dömde fått betala 12000 kronor
Undvik tomgångskörning. Dels är det inte bra för miljön – eller din bil, men det kan faktiskt också vara förbjudet eller finnas en tidsbegräsning för hur länge man får stå parkerad på tomgång. Det skiljer från kommun till kommun. Bryter du mot den lokala föreskriften kan det bli böter.
Böter: Olika för varje kommun
Håll avståndet till bilen framför och bilarna bredvid dig. Vinterväglag ger längre bromssträckor.
Böter: Upp emot 2000 kronor
Se till att bilens ventilation/defroster/ kupéfläkt fungerar. Ett system som inte kan få bort imman från rutorna kan ge böter.
Böter: 500 kronor
Se upp för snötäckta hastighetsskyltar. Även om du inte ser vad det står på den snötäckta hastighetsskylten så är det ändå din skyldighet att hålla rätt hastighet säger lagen.
Böter: Hastighetsöverträdelser kan ge böter på upp till 4000 kronor eller i värsta fall indraget körkort.
Källa: Polisen