Nio olika betallösningar för att ladda elbilen

För att snabbladda bilen krävs flera olika mobilappar eller laddkort, enligt Norr Medias kartläggning av Norrbottens laddplatser. "Vilda western", säger Henrik Blind.

Henrik Blind (MP) Jokkmokk tycker att det krävs alldeles för många appar och laddkort som elbilsägare.

Henrik Blind (MP) Jokkmokk tycker att det krävs alldeles för många appar och laddkort som elbilsägare.

Foto: Ludvig Wästfelt

Norrbotten2021-12-27 11:25

Vatten incharge, Fortum charge & drive, Virta och OKQ8. De är några av totalt nio betallösningar som idag krävs för att använda alla snabbladdare i länet.

Men för den som kör elbil är det enklare att ha en app i mobilen.

– Det känns just nu som att det är Klondike i den här världen, som vilda western. Varje leverantör har sin betallösning och det är allt annat än användarvänligt, säger Henrik Blind, MP-politikern som vi intervjuat om bytet till elbil.

Han vet inte hur många appar han laddat ner, men att de är "för många".

– Det finns någon leverantör som samlar upp alla men då tar de betalt för det. Om man ska resa vill man betala allt på ett ställe, säger Blind.

De olika operatörerna kräver att man använder deras mobilappar, laddkort eller brickor. Ibland fall går det att betala med kort utan att registrera sig, fast då kostar elen mer.

Men när OK Norrbotten öppnar sina nya snabbladdare kommer det gå att betala med kort som vi en obemannad mack.

– Det bästa är om man inte behöver vara knuten till en viss operatör utan kan använda bankkortet eller telefonen, säger Henrik Blind.

För snart ett och ett halvt år sedan samlade dåvarande energiministern laddoperatörerna för att de skulle komma överens om en gemensam standard, men när 2021 lider mot sitt slut har de ännu inte jobbat fram en lösning.

– Vi behöver elektrifiera transporterna för att klara klimatutmaningarna. Då måste det gå lätt och smidigt att köra och ladda sin elbil. Det är inte rimligt att kunder ska behöva en mängd olika lösningar och appar, säger den nye ministern Khashayar Farmanbar, som ska ta upp detta när han träffar företrädare för branschen.

Vattenfall är en av flera aktörer som både satt upp snabbladdare och planerar att bygga fler i Norrbotten.

– Det är klart att det blir en trötthet kring att behöva ladda ner appar eller skaffa laddkort. Det är positivt att det är så många operatörer som sätter upp laddare och nya upp digitala lösningar, men som kund håller jag med om att man vill ha det ännu enklare, säger chefen för e-mobility på Vattenfall Norden, Susanna Hurtig.

Hon tror att det finns så många betalsätt för att fokuset legat mer på utbyggnaden av laddinfrastruktur än på en enhetlig betallösning. Men samtidigt är några av de stora operatörernas appar och laddkort, som Vattenfalls och Eons, nu kompatibla med respektive företags snabbladdare. Det kan ta lite tid, men framöver lär utvecklingen fortsätta, tror Susanna Hurtig.

– När de första laddarna sattes upp var den enda lösningen att ha ett laddkort, för det var så dyrt med andra lösningar. Men det sker en konstant utveckling av betallösningarna och nu har de flesta ordnat en app som man kan koppla ett betalkort till. Där står vi just nu.

Hon tror inte att EU tar fram en särskild standard, utan att det kommer att bli ett ramverk inom vilket det blir upp till företagen att förenkla för kunderna.

– Jag tror att vi måste gå före och visa vilka alternativ som kan fungera. Men jag tror att det kommer att finnas olika betallösningar, för olika kundpreferenser, precis som när du handlar på webben idag, säger hon.

Varför kan man inte betala med kort som på en vanlig mack?

– Det är möjligt att det blir mer vanligt. När laddinfrastrukturen sattes upp var det relativt dyrt och systemen var inte gjorda för det, men det kommer hända mycket framöver, säger Susanna Hurtig.

Nio olika betallösningar

• Eon (app eller laddkort kopplat till ett laddkonto)

• Eways (laddkort, kopplat till betalkort)

• Fortum charge & drive (app eller laddbricka kopplad till betalkort)

• Vattenfall Incharge (app kopplad till betalkort, funkar även på Eons laddare)

• Mer (ett par abonnemang att välja mellan, kopplat till en laddbricka)

• OKQ8 (app, kopplat till betalkort)

• Tesla (app där du väljer betalmetod)

• Virta (app eller laddbricka, betalas via kundkonto)

• På ett fåtal laddplatser tar man betalt med Swish

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!