Det svaga beståndet av vildlax i de norrbottniska laxälvarna kan förvärras än mer om Finland fortsätter fisket av lax i Bottenhavet. I Sverige följer man Internationella havsfiskerådets, ICES, råd att inte fiska lax, men i Finland tänker man inte göra det. Förutom de norrbottniska laxälvarna så är vildlaxbeståndet direkt hotat i Ljungan, vilket resulterat i fiskestoppet.
– Sverige har hörsammat det men i Finland fortsätter man att fiska, men kallar det för vetenskapligt fiske. Det för att utreda hur mycket Ljunganlax som finns i de här fångsterna, säger Dan Blomqvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Att Finland har skickat en plan för vetenskapligt laxfiske till Europeiska kommissionen är för att de anser att det behövs uppdaterad vetenskaplig information om förekomsten av lax från älven Ljungan i det kommersiella fisket och fritidsfisket längs Finlands kust, som Jord- och skogsbruksministeriet skriver i ett pressmeddelande.
– Det här är ett förtäckt yrkesfiske för det här är ganska väl utrett vad det är för blandning av olika stammar i fångsterna. Det har gjorts forskning på det här och jämfört med andra fiskarter så är laxen väl beforskad. Det är den kunskapen som är grunden till både den vetenskapliga rådgivningen och till EU:s beslut att vi inte ska fiska här, säger länsfiskekonsulenten Dan Blomqvist.
Dessutom har ministeriet konstaterat att det inte är möjligt att släppa vilda laxar tillbaka i havet, eftersom man måste ta fjällprover av dem för att fastställa deras ursprung. Nationella bestämmelser och EU-bestämmelser tillåter inte att man i sådana situationer släpper fångad fisk tillbaka i vattnet, skriver Jord- och skogsbruksministeriet vidare.
Det här är argument som Dan Blomqvist inte ger mycket för.
– Om det vore ett verkligt forskningsfiske så hade man kunnat fånga de här laxarna och ta lite fjällprover och sedan släppt ut dem igen. Men de ska slå ihjäl dem och de ska ut i handeln, precis som i vanligt kommersiell fiske, säger Dan Blomqvist.
Laxar från de norrbottniska älvarna vandrar söderut ner till Östersjön där de vänder och vandrar åter norrut. Då passerar de Bottenhavet där Finland planerar sitt fortsatta fiske. Enligt den ursprungliga planen från finska Jord- och skogsbruksministeriet skulle det vetenskapliga fisket bedrivas med 47 fartyg, men minskades i omgångar ner till 32 fartyg efter informella förhandlingar med EU-kommissionen.
– Det här upprör alla som förvaltar laxfiske på svensk sida. I de vatten som Länsstyrelsen förvaltar och där vi får bestämma, framför allt i de övre delarna av Lainioälven kommer vi att skärpa våra regler den här säsongen med hänsyn till prognoserna att det kommer att vara väldigt dålig återvandring. Vi kommer att begränsa antalet laxplomber som säljs och hur många man får köpa per person. Vi kommer också att korta ner säsongen under sommaren när man får avliva lax, säger Dan Blomqvist.
Vad behöver göras för att lösa problemet?
– När vi har resurser att kunna låta forskare ta fram rekommendationer är det självklart för oss förvaltare som ska ta besluten att i mesta möjliga mån följa dem, säger han.