Mathias Asplund och Reino Jillker åker ut i Haparanda skärgård för att ta tempen på Robinson-ön. Under ett dygn kommer de testa på livet som Robinsondeltagare. Vad finns det för mat, hur bygger man ett vindskydd och vilka utmaningar kommer de ställas inför? Äventyret kommer kunna följas live på NSD.se och Kuriren.nu.
På ön ska de testa det klassiska Robinsonlivet, där de bland annat kommer leta mat och bygga skydd.
– Jag hoppas jag överlever, säger Reino.
Både Reino och Mathias är uppväxta i Norrlands skogar. Något man kan tro skulle vara till deras fördel.
– Vi är två urbaniserade lantisar, säger Reino.
Vilken mat som kommer finnas och hur de ska sova har de ingen aning om.
– Jag googlade om man kunde äta bark igår, säger Mathias.
Planeringen är kort men förväntningarna på rolig upplevelse är höga.
– Vi har förebrett skjutsen ut till ön, resten får vi se, säger en skrattande Mathias Asplund.
Skjutsen står ingen mindre än Robinsonprofilen Björn Hernefeldt för. Med sig tar Mathias och Reino ett fiskespö och en ask tändstickor. Norr Media har ordnat med ett par överraskningar för reportrarna som de kommer bli varse om under dygnet på ön.
Petra Malm var första kvinnan att bli operatör inom specialförbanden. Petra har en lång karriär inom elitstyrkan, crossfit och militärträning. Hon arbetar i dag som föreläsare och elittränare.
– Viktigast är den mentala förberedelsen, säger Petra.
Hon tipsar om att hitta så näringsrik mat som möjligt, som fisk och baljväxter.
– Man ska definitivt inte ta för lätt på det här, säger Petra.
Vilka svårigheter Robinson i Norrland kan innebära är ännu inte spikat, men en bidragande faktor är säker - myggen.
– Du kan inte klaga på myggen utan måste bara lära dig att hantera dem, säger Petra.
Myggen tror Petra kommer bidra till en dålig stämning i gruppen och bli en bidragande faktor i spelet. Ett hett tips är att läsa på om naturens egna mediciner, så som skvattram.
– Gnid det mot huden så skyddar det mot mygg, tipsar Petra.
Den största utmaningen tror Petra blir att acceptera vad det är man ger sig in på och när deltagarna har gjort det gäller det att förbereda sig på den norrländska naturen.
– Kommer man förberedd kommer det att gå mycket lättare, memorera vilka växter och svampar du kan äta och var noggrann med din hygien, säger Petra.
I en tidigare version skrev vi att lupiner är en baljväxt i Norrbotten. Men att äta lupiner är inte lämpligt. Så här skriver Giftinformationscentralen: "Växten, speciellt fröna, innehåller bl.a. spartein. Inga allvarliga förgiftningar kända hos människa. Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt. Om frön från mer än 5 baljor förtärts, ring Giftinformation och kontrollera risken."