De finns i Göteborg, Stockholm, Skåne, Värmland, Västerbotten, Skaraborg, Uppsala, Östergötland- men inte i Norrbotten. De muslimska sjukhuskoordinatörerna har som uppgift att koordinera arbetet med att stödja muslimer i sorg och lidande. Myndigheten för stöd till trossamfund jobbar tillsammans med Islamiska samarbetsrådet med att identifiera behov och utveckla uppgiften som ska utföras. Sammanlagt finns det 13 avlönade muslimska sjukhuskoordinatörer. Totalt har myndigheten 9.7 miljoner att dela ut för andlig vård, vilket räcker till 70 tjänster inom alla bidragsberättiga religioner.
Varför finns det ingen muslimsk sjukhuskoordinator i Norrbotten?– Det beror på att de ekonomiska resurserna är begränsade och det finns andra orter där befolkningen har en större andel, endera muslimska bekännare eller personer som kommer från den kulturella kontexten. Som exempelvis Malmö, Göteborg och Stockholm, säger Gunnel Andreasson, handläggare för bidrag till andlig vård.
Hon säger att hela Malmöregionen delar på en 25 procents tjänst och att Stockholmsregionen har två tjänster om sammanlagt 75 procent. Gunnel Andreasson menar att det är svårt att sia om det i framtiden kommer att finnas en stationerad sjukhuskoordinator i Norrbotten.
– Egentligen är det inte staten som betalar detta. Staten ger bidrag som inte täcker hela kostnaderna. Det kräver ett stort mått av att trossamfunden själva skjuter till och hittar vägar ekonomiskt för dessa tjänster. Det behövs vilja.
Hon poängterar samtidigt att detta är ett arbete under utveckling,
– År 2005 hade vi inga muslimska sjukhuskoordinatorer och nu har vi ändå 13.
Mustafa Setkic är representant för Islamiska samarbetsrådet och han säger att de identifierat ett behov av en sjukhusimam i Norrbotten.
– Utifrån antalet medlemmar i muslimska trossamfund och hur många muslimer som bor i Norrbotten ser vi att det är en nödvändighet att det finns en sjukhuskoordinator där.
NSD har även pratat med en annan person som arbetar inom organisationen som vittnar om samma sak. Mustafa Setkic säger att samhället i stort har nytta av att de muslimska trossamfunden blir mer aktiva.
– Det gäller inte bara sjukvården utan även kriminalvården exempelvis.
Han säger att han tror att det i framtiden kommer att finnas en Imam stationerad på alla sjukhus där det exempelvis finns sjukhuspräster.
Varför betalar inte trossamfunden själva för de här tjänsterna om de anser att det är så viktigt?– När det gäller våra församlingar och våra trossamfund är de mycket ekonomiskt svaga, och har inga incitament att bekosta det här. I stort sett alla imamer är frivilligt engagerade.