Debatten och utspelen rörande Hybrit tilltar, nu senast med MUF:s ordförande i Norrbotten Julia Järnberg som anser att det statligt finansierade forskningsprojektet, med LKAB, Vattenfall och SSAB som huvudägare, måste pausas och granskas.
– Norrbottningarna får inte ta smällen med högre elkostnader och brutna löften nu. Många unga vet inte hur det ska gå till ännu, trots att Hybrit påverkar oss alla i framtiden, sa Järnberg till Norr Media.
Samuel Pettersson, 21 år och ordförande för SSU Norrbotten, är inte oväntat av en motsatt uppfattning och menar att Hybrit, liksom övriga industriprojekt i den gröna omställningen, skapar stark framtidstro i länet nu.
– Se på hur det är i Norrbotten i dag. Trots hög inflation och arbetslöshet i övriga landet påverkas inte vi på samma sätt. Tvärtom ökar företagandet och vi har fortfarande rekordlåg arbetslöshet – vilket märks bland alla unga som jag möter. De känner att de kan leva kvar här och inte tvingas flytta söderöver.
Nu oroas han över högerretoriken och drar paralleller till hur Stålverk 80-drömmarna i Luleå gick upp i rök på 70-talet, även då i samband med att en borgerlig regering övertog makten 1976.
– Inte första gången högern vill stoppa satsningar i norr. Vi i SSU är rädda för ett nytt Stålverk 80 men risken är att det kan återupprepas när så många ledarskribenter på högersidan är kritiska.
Samuel Pettersson är medveten om utmaningarna i LKAB och SSAB:s omställning till fossilfri järnsvamps- och stålproduktion, inte minst vad gäller de enorma elbehoven.
– Vi kommer behöva det elöverskott som finns i norr i dag till våra industrier i framtiden. Därför måste södra Sverige ta mer ansvar för en ökad elproduktion, och då kan inte moderata kommunledningar som i Trelleborg fortsätta säga nej till vindkraften.
Han konstaterar att LKAB och Vattenfall pekar ut just vindkraften som det effektivaste kraftslaget i kommande år, samtidigt som statsministern under onsdagen klargjorde att regeringen vill möjliggöra att fler kärnkraftreaktorer byggs runtom i Sverige, inklusive Norrbotten.
– Kärnkraften behövs också framöver men vi måste vara realistiska, då det tar minst 15 år att bygga nya kärnkraftverk. Dessutom är det betydligt dyrare än andra energislag. Sen tror jag inte heller att norrbottningarna vill bo nära kärnkraftverk.
Finns det inte risk för att det framtida elbehov som Hybrit och andra industrisatsningar skapar i Norrbotten innebär mer permanenta, högre elpriser för övriga konsumenter här?
– Inte om vi bygger ut elproduktionen med flera olika kraftslag parallellt. Det är mer skadligt att regeringen bara hakar upp sig på kärnkraften nu, i stället för att möjliggöra mer för andra energikällor också. Det skapar bara högre elpriser för alla.
SSU-ordföranden återkommer till de höga negativa tongångarna i borgerliga ledarspalter och krönikor kring både Hybrit och andra industrisatsningar i norr.
– Avbryts Hybrit kommer hela utvecklingen i Norrbotten att stoppas. En direkt konsekvens blir högre arbetslöshet och även utflyttning av unga – precis det våra föräldrar fick uppleva under Stålverk 80-epoken. Det får inte hända igen, säger Samuel Pettersson.