På torsdag eftermiddag höll landstinget en presskonferens med anledning av vulkanutbrottet på Island och det askmoln som drivit in över Norrbotten.
- Vi hamnar ibland i den här sitsen på grund av vädret så vi är vana. Nu har vi inget alternativ till vägarna och vi räknar med att sköta det så, säger Hällgren.
Löpande beslut
I Norrbotten finns 23 ambulanser som är bemannade dygnet runt och fem som är bemannade dagtid. I nödfall kan de fem sistnämnda tas ut även nattetid.
- Extremerna är de fall då vi får patienter med svåra brännskador eller nyfödda barn med hjärtfel. De flygs normalt till Sahlgrenska, Uppsala eller Linköping. Men även de transporterna måste skötas via vägarna.
- Vi har beslutat att vi inte kan flyga, stoftpartiklarna kan sugas in i motorn och orsaka motorstopp. Vi följer LFV och SMHI och tar löpande beslut. Vi vill inte riskera säkerheten och just nu startar vi inte, säger Anders Annerfalk, informationschef på Norrlandsflyg.
"Var inte ute i onödan"
- Helt friska personer kan komma att känna av i fall det blir ett stort nedfall, säger Mats Weström som är chefsläkare för primärvården. Han tycker inte att det finns någon anledning till stor oro bland norrbottningarna.
- Rådet är att personer med astma, kol och liknande ska hålla sig inne. Inte isolera sig totalt, men undvika att vara ute i onödan. Och tränar man ett ungt lag i fotboll utomhus till exempel, tycker jag att man ska avvakta med träningen, säger Weström.