Allt fler vejpar – men hur farligt är det egentligen?

Bruket av e-cigaretter och vejpprodukter ökar. Men vad produkterna egentligen innehåller och hur de påverkar hälsan på sikt är det ingen som vet. "Det är ett rent experimenterande", säger Linnea Hedman, docent.

Håkan Nedlund, Kioskpiraten, märker att fler går över till e-cigaretter i takt med att priset på vanliga cigaretter stiger.

Håkan Nedlund, Kioskpiraten, märker att fler går över till e-cigaretter i takt med att priset på vanliga cigaretter stiger.

Foto: Klas Hallvarez

Norrbotten2023-12-30 19:00

Mellan 2021 och 2022 syntes en markant ökning av användandet av e-cigaretter/vejps bland skolungdomar, det visar statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

2021 uppgav cirka fem procent av flickor i årskurs två i gymnasiet att de vejpat under de senaste 30 dagarna. 2022 var den siffran över 25 procent. 2023 har det minskat något men andelen som provat är fortfarande hög. 

Linnea Hedman är docent i folkhälsovetenskap och epidemiologi vid Umeå universitet. Hon är även enhetschef för Olin-studierna i Norrbotten som forskar kring obstruktiva lungsjukdomar, astma och kol. Hon har även bedrivit studier på hur tobaksrökning påverkar luftvägshälsan.

– Det vi ser är en ny generation av nikotinister som kommer, säger hon.

undefined
Linnea Hedman, docent i folkhälsovetenskap och epidemiologi vid Umeå universitet.

Även bruket av vanliga cigaretter har ökat bland skolungdomar under senare år. Statistik från CAN visar att andelen skolelever som röker ökade mellan 2021 och 2022.

– Personer som börjar med vejp har en ökad risk att senare börja röka vanliga cigaretter. Det blir en lägre tröskel att testa ytterligare en nikotinprodukt. Och det är inte något vi vill se, säger hon.

En e-cigarett är en apparat som laddas med en vätska som värms upp med hjälp av batterier. Då bildas en ånga som användaren drar ned i lungorna.  

Någon större kontroll över produkternas innehåll finns det inte, enligt Linnea Hedman. 

– Det räcker att man anmäler till Folkhälsomyndigheten och kommunen men det passerar inte någon myndighet som kontrollerar produkten. Det är fortfarande en väldigt oreglerad marknad. Som konsument är det svårt att veta vad du drar i dig, det finns ingen myndighet som kontrollerar innehållsförteckningen. Det är ett rent experimenterande, säger hon.

När vätskan i en e-cigarett värms upp och förångas följer även partiklar från själva utrustningen med.

– Vejputrustningen innehåller både plaster och metaller och när den hettas upp bildas partiklar som till exempel finns i luftföroreningar men även tungmetaller som bly och nickel. Det är inte bara vattenånga som inhaleras.

Det finns ämnen som har cancerframkallande egenskaper och som irriterar slemhinnor.

– Dessa ämnen finns även i vanliga cigaretter. Halterna är lägre i e-cigaretter men de finns där och vi vet inte var den nedre gränsen för vad som är farligt går. Sedan finns det andra ämnen som i vissa fall är högre i vejpprodukter.

Enligt Linnea Hedman finns det inget i studierna som utförts i Norrbotten som tyder på att det skulle finnas någon positiv effekt av att gå över till e-cigaretter.

– Hos personer med luftvägssymtom som röker vanliga cigaretter och helt slutar röka, ser vi en minskning av symtomen efter cirka tio år. Hos dem som i stället går över från vanliga cigaretter till e-cigaretter ser vi inte en minskning i luftvägssymtom. 

undefined
Håkan Nedlund, Kioskpiraten, märker att fler går över till e-cigaretter i takt med att priset på vanliga cigaretter stiger.

Att vejpningen ökar i samhället märks även hos dem som säljer produkterna. Totalt i Sverige ökade försäljningen av vätskor till e-cigaretter med 350 procent mellan 2021 och 2022. Håkan Nedlund som driver Kioskpiraten i Luleå har noterat en större efterfrågan av vejp och e-cigaretter.  

– I samband med att priserna för vanliga tobakscigaretter har stigit så ökar efterfrågan av e-cigaretter. Folk börjar tycka att det är för dyrt när ett paket kostar upp emot 76 kronor, säger han.

Han märker däremot inte av någon större ökning bland ungdomar.

– Det är främst äldre kvinnor som går över till e-cigaretter. Många pratar om att det är en inkörsport för ungdomar men jag håller inte med om det. Visst finns det ungdomar som köper e-cigaretter och vejps men snittkunden för oss är nog en 35 plus kvinna som köper det på en fredag innan krogen, lite generellt, säger han.

En engångsvejp motsvarar cirka två cigarettpaket och kostar mellan 80 och 120 kronor. Sedan finns det uppladdningsbara vejps som fylls på med separata vätskor.

Av de produkter som Kioskpiraten säljer tillverkas en del i Sverige och England men mycket kommer från Asien.

– Vi säljer bara från de stora leverantörerna för att säkerställa att det är godkända produkter, säger han.

Ett av argumenten till att gå över från vanliga cigaretter är enligt Håkan Nedlund att det är 95 procent mindre farliga ämnen i en e-cigaretter.

– Man slipper tjäran men vad den oljan man hettar upp och drar i sig gör på sikt, det vet man inte. Vi som butiksägare har ett stort ansvar att vara en del av informationen ut mot kunderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!