Brist på snö och regn har lett till låga grundvattennivåer i nästan hela Sverige. Mest kritiskt är det på östkusten från Hälsingland i norr till Småland i söder där vattennivåerna är extremt låga. Där hotar en stundande torka vattenförsörjningen i enskilda brunnar och även den kommunala vattenförsörjningen i vissa kommuner. Så här års ska grundvattennivåerna vara som högst, vilket gör att utgångsläget inför sommaren ser mörkt ut. Även i hela Västerbotten är nivåerna under det normala.
Men i Norrbotten är läget ett helt annat. Det är det enda området i hela Sverige där grundvattennivåerna i de stora magasinen är över eller nära det normala, enligt kartor från Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.
– Skillnaden är att det har kommit mycket mer nederbörd i norra Sverige det senaste halvåret. Om man tittar på SMHI:s nederbördsavvikelser så sticker det ut i Norrbotten, säger Fredrik Theolin, grundvattengeolog vid SGU.
Här finns det inget hot om vattenbrist.
– Norrbotten klarar av det bäst.
Högra grundvattennivåer kan istället leda till mer översvämningar – beroende på hur fort snösmältningen går. En annan risk är att ytvatten kan läcka in i dåligt tätade enskilda brunnar. Det kan leda till humus i brunnen.
– Man kan se till att man har täta brunnslock, säger Fredrik Theolin.
Frågan är om det blir en snabb och intensiv vårsmältning med en våldsam vårflod, eller en mer jämn och hanterbar snösmältning. De närmsta veckornas väder påverkar inte minst eljätten Vattenfalls dammar och kraftverk.
– Vad vi ser just nu är att det är mycket snö i fjällen. Vi spår i alla fall minst en normal vårflod. Det beror också på hur värmen kommer. Om värmen kommer plötsligt så blir det väldigt forsande, då blir det stora mängder på kort tid vilket är mindre bra. Men det verkar som att vi får det andra scenariot nu med långsam smältning, säger Peter Stedt, presskontakt på Vattenfall.
Att Norrbotten har högre grundvattennivåer än övriga Sverige ligger i linje med hur klimatförändringarna väntas bli. Enligt SMHI och SGU väntas Norrbotten få mer nederbörd i framtidens klimat.
– Man kan ju säga att det här årets nederbörd stämmer ganska bra med framtida scenarion. Sedan är det för tidigt att säga om det beror på klimatförändringarna i år. Det måste man få fler år för att kunna jämföra.