Efter att ha undvikit höjningar i fem år mellan 2019-2023 och istället sänkt avgiften så höjde statliga kraftbolaget Vattenfall elnätsavgiften för sina kunder 2024 med cirka 110 kronor för villakunder och cirka 20 kronor per månad för en lägenhetskund, motsvarande tolv procent.
För 2025 höjs nu avgiften igen och det motsvarande 160 kronor för en villakund och 30 kronor för en lägenhetskund – en höjning på 15 procent (Se faktaruta). Cirka 900 000 kunder påverkas av höjningen.
Enligt Cecilia Zetterström, chef för kund och marknad vid Vattenfall eldistribution, finns det två skäl till att kraftjätten höjer avgifterna.
– På samhällsnivå genomförs en stor energiomställning där elektrifiering är en viktig del. Vi ser också en stor efterfrågan på mer el och ett stort investeringsbehov som följd.
– Det andra är att vi kommer från en period av hög inflation och höga räntor som lett till kostnadsökningar, som landar i hur vi handlar upp produkter och tjänster. Det har blivit dyrare att bygga elnät, säger hon.
Men nu är ju räntorna på väg neråt, är ni redan påverkade av inflationen?
– Vi är glada att se att vi börjar landa i rimligare räntenivåer, men såklart har den inflation som varit gett en effekt som syns nu.
Höjer ni för att ni vill eller för att ni kan?
– Vi höjer för att det är det bästa sättet att ta ansvar för den omställning som nu genomförs. Vi vet att det är viktigt med ett robust elnät för våra kunder.
Mellan 2024-2026 planerar Vattenfall investeringar för 6,8 miljarder kronor i projekt spridda över Norrbotten. Bland annat ledningarna som ska knyta ihop stationen i Svartbyn med Hertsöfältet.
En annan del av förklaringen till de höjda avgifterna är att myndigheten Energimarknadsinspektionen, Ei, tidigare i år beslutade att höja intäktsramarna för elnätsföretagen i Sverige för perioden 2024-2027. Höjningen motsvarar 100 miljarder kronor och ramarna uppgår till totalt 326 miljarder kronor. Den ökade intäktsramen motiveras med höjda räntor och kostnader för elnätsbolagen.
– Det är sant att vi förhåller oss i varje tid till den intäktsram som vi jobbar inom. De avgifter vi nu tar ut är inom den ramen, sen skulle jag säga att ramarna sätts utifrån den verklighet vi sitter med. De ökade kostnaderna är sådant som återspeglas i den intäktsram som satts, säger Cecilia Zetterström.