Vattenfall: "Viktigt att kontakta kundservice"

Många som drabbats av strömavbrott kommer att få ersättning från Vattenfall. Men det är klokt att ringa bolagets kundservice för att med säkerhet hamna på bolagets ersättningslista.

KUNDSERVICE. Vattenfall vill att husägare kontakta bolaget och berättar att de är drabbade. Men även efter att strömmen kommit tillbaka är det klokt att ringa bolaget så att man hamnar på ersättningslistan.

KUNDSERVICE. Vattenfall vill att husägare kontakta bolaget och berättar att de är drabbade. Men även efter att strömmen kommit tillbaka är det klokt att ringa bolaget så att man hamnar på ersättningslistan.

Foto: Kurt Engström

NORRBOTTEN2015-11-20 12:16

– Vi betalar tillbaka en del av elnätsavgiften om man haft strömavbrott i över fyra timmar, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig för Vattenfall Eldistribution.

Vattenfall vill att kunderna ringer in och berättar att de saknar ström medan strömavbrottet pågår. Men enligt Roger Lindmark är det också klokt att ringa kundservice och berätta om hur man drabbats efter att strömmen kommit tillbaka.

Har man fått skador på någonting, till exempel ett golv, kan Vattenfall också betala ut en ersättning.

– Sådana ärenden betraktas som försäkringsärenden. Då ska man ringa kundservice och så får de reda ut omständigheterna i det specifika fallet, säger Roger Lindmark.

NSD berättar om Rickard Lantto som fick information om strömavbrottet av en granne medan det pågick.

Läs mer: "Husägare: "Vore bra med mer information"

Grannen arbetar i LKAB:s dolomitgruva i Masugnsbyn och fick information av den anledningen.

– LKAB har en viktig anläggning i Masugnsbyn. Vi försöker alltid hålla stora kunder med känsliga verksamheter informerade. Det gäller även kommunerna. Privatpersoner hittar bäst information på vår webbsida. Det finns också en app man kan ladda ner och ibland skickar vi sms till folk. Många använder ju mobiltelefonen, så hur väl det fungerar bygger på att mobilnätet fungerar, säger Roger Lindmark.

Och batteriet kan ju ta slut.

– Ja.

Sedan har ju inte alla mobiltelefoner, jag tänker framförallt på äldre människor.

– Nej precis. P4 sänder ju också rätt mycket, men det är känsligt ändå.

Ni skickar inte ut personal till byarna med lappar eller så?

– Nej vi brukar inte skicka ut folk. Det händer att vi samarbetar med 'naturliga samlingspunkter'. Då menar jag affärer, bensinmackar, byagårdar och sjukstugor som kan hjälpa till att få ut information, säger Roger Lindmark.

Vattenfall har ännu inte bestämt hur och när bolaget ska informera folk om vilka arbeten bolaget avser göra med anledning av strömavbrotten. Någon detaljerad information till de många olika byar som drabbats kan man inte räkna med. Åtminstone inte i närtid, enligt Roger Lindmark.

Om man som Rickard Lantto i Masugnsbyn vill veta om det är dags att investera i ett elverk eller inte, beroende på vilka insatser och investeringar Vattenfall planerar för, är det enligt Roger Lindmark också klokt att kontakta bolagets kundservice.

– Om vi skulle kontakta husägare med väldigt detaljerad information om varför just deras by drabbats av strömavbrott skulle vi behöva skicka en väldig massa brev. Det vi kommer göra är att informera i större sjok om planerade arbeten i närområdet. Men har man frågor kan man alltid ringa kundservice och så kan de koppla en vidare till en person som är insatt, säger Roger Lindmark.

Vattenfall har tagit emot fler samtal än normalt under veckan. Från bolagets sida hoppas man på varmare luft.

– Vi som jobbar i branschen lyssnar väldigt noga på väderleksrapporterna under den här årstiden. Den här gången gick det väldigt fort och kombinationen av regn som fryser och blötsnö är lite ovanlig. Vi hoppas på bättre väder så att isen och snön snabbt smälter bort, säger Roger Lindmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om