Under de kommande 20 åren ska samtliga vattenkraftverks miljötillstånd omprövas och uppfylla moderna villkor och Vattenfall satsar nu 65 miljoner kronor på ett program för forskning och konkreta åtgärder i och kring de älvar där bolaget har vattenkraftproduktion.
Programmet är ett frivilligt åtagande från Vattenfall utöver de åtgärder som kan behöva genomföras i samband med miljöprövningarna.
– Med en sådan här satsning får vi forskningsbaserade underlag till vilka åtgärder som gör nytta på ett specifikt ställe, säger Johan Dasht vd för Vattenfall Vattenkraft.
Det kan handla om åtgärder som att muddra upploppskanaler nedströms kraftverk, gynna strandvegetation längs eroderade stränder och att hitta lösningar för att hjälpa fisken att hitta rätt väg förbi kraftstationer.
– Det handlar till exempel om det som kallas för anlockning, hur man lockar fiskar att ta en specifik väg. Det kan vara förbi turbinen eller upp för en fisktrappa, säger Johan Dasht.
En annan åtgärd kan vara att placera ut flytande öar – för att exempelvis skapa häckningsplatser för fåglar – som kan följa vattenflödets höjningar och sänkningar och tanken är att det djur och växtliv inte ska påverkas om vattenflödet är högt eller lågt.
– Miljön i reglerade vatten har förändrats sedan 100 år tillbaka då man byggde de här vattenkraftverken och med hjälp av bland annat flytande öar kan man hjälpa naturen, säger Johan Dasht och fortsätter:
– Det är ett område som vi kommer att provbygga och utvärdera resultatet av för miljönyttan.
I de södra delarna i landet kommer man även att hitta lösningar för uppsamling av ål vid Vänerns mynning för att stötta beståndet.
Programmet ska pågå de kommande fem åren och sker i samarbete med länsstyrelser och universitet. Programmet omfattar bland annat åtgärder som inte påverkar produktionen och kommer att fokusera på att utveckla, testa och utvärdera fler åtgärder för att öka den biologiska mångfalden i reglerade vatten.
– Under de här fem åren är jag övertygad om att vi kommer att se vilka miljöåtgärder som gör mest nytta på specifika ställen, säger Johan Dasht.