För en vecka sedan kunde vi avslöja att Vattenfall skickat ett brev till sina underleverantörer i bland annat Norrbotten där de begärde en tjugoprocentig prissänkning – i pågående avtal. I brevet stod också en rad som kunde uppfattas som ett hot, "Vi kommer självklart att konsolidera våra beställningar till de leverantörer som anstränger sig och vill stödja Vattenfall i dessa extrema tider."
– Det stinker när Vattenfall gör så här. Så beter sig inte ett statligt företag, kommenterade en av underleverantörerna brevet.
Vattenfalll drog senare tillbaka brevet och bad om ursäkt. Anders Robertsson, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna välkomnar Vattenfalls ursäkt men han är samtidigt fortsatt kritisk till bolagets agerande.
– Även om man återtagit brevet – vilket ju är bra – så var det formulerat på ett mycket hotfullt sätt. Man måste komma ihåg att av mottagarna i många fall är små familjebolag som inte tjänar några stora pengar på att vara underleverantörer till Vattenfall. Marginalerna är ofta små, mindre än 4 procent, och man har ofta investerat i kostsamma specialmaskiner. Att då gå in och kräva prissänkningar på 20 procent, det är klart att det upplevs som hotfullt.
Anders Robertsson tycker att agerandet är anmärkningsvärt.
– Det är ett märkligt agerade, i synnerhet av ett helstatligt företag och speciellt i den situation vi alla befinner oss i. Det är ju inte bara Vattenfall som har en tuff situation. Hela samhället står gemensamt i coronakrisen.
Han tror att det kan vara en dålig strategi att "skrämma bort" entreprenörerna i det här läget och han spekulerar kring framtida behov.
– Utifrån att Vattenfall är ett helägt statligt bolag så står de på ett långsiktigt växande marknad. Det vi ser framför oss av exempelvis elektrifiering av både vägar och bilar framöver innebär att kommer finnas väldig mycket jobb framöver. Att mer eller mindre skicka entreprenörerna i konkurs blir helt galet.
Vattenfalls kvartalsrapport presenteras nästa vecka om man vill därför inte kommentera den ekonomiska situationen men bekräftar att bolaget befinner sig en svår sits. "Den nordiska marknadssituationen har för Vattenfalls elproduktion på kort sikt blivit extremt utmanande. Elpriserna är historiskt låga" skriver Heidi Stenström, Vattenfall, i ett meddelande