– Det är till stort värde för oss inom psykiatrin. Många som är väldigt berusade har en tendens att vara psykisk instabila. Enheterna gör så att patienter kan nyktra till så att vi sen kan göra en säkrare bedömning, säger Malin Hamrén, chefsöverläkare för psykiatriska kliniken i Umeå.
Tillnyktringsenheterna i Umeå och Skellefteå har funnits i över 20 år. I Umeå finns sex bäddar som tar emot 1000 patienter per år vilket kräver 1,5 heltidstjänster per dag. I Skellefteå finns fyra bäddar med 300 besök per år på 1,5 heltidstjänst.
Alla kliniker på sjukhuset kan sedan hänvisa patienter till enheten, men personer kan även komma in via LOB eller självmant. Chefsöverläkaren säger att funktionen är uppskattad.
– Vi märker att det brukar bli stora klagomål då vi tillfälligt stängt avdelningen. Det skapar bekymmer för personal på andra avdelningar.
Vad skulle hända om enheten lades ner?
– Mig veterligen så har vi aldrig funderat på det. För psykiatrin skulle det innebära att vi får göra fler akuta bedömningar och fatta akuta beslut på individer som är påtagligt berusade. Det skulle påverka bedömningarnas kvalitet, säger hon och fortsätter.
– Jag tror att en del av personerna som lagts in skulle råka ut för olyckor och andra saker som kan innebära fara för deras hälsa om tillnyktringsenheten inte fanns. Sen är det inte lyckosamt att blanda kraftigt berusade med nyktra patienter i reguljär vård heller, säger Malin Hamrén.