Den 29 november rapporteras det högsta elpriset någonsin i prisområde ett.
I norra delen av Sverige har vi sedan elprisområdena kommit till 2014 haft relativt låga priser på elen, något som under de senaste dagarna förändrats med rekordpriser och små skillnader i priset mellan elområdena.
– Priserna har det senaste året varit tidvis mycket höga och extremt volatila och vi har på grund av överföringsbegränsningar inom Sverige vant oss vid stora prisskillnader mellan norra och södra Sverige, säger Heidi Stenström, presskommunikatör vid Vattenfall.
Enligt henne beror den generellt höga prisnivån på omvärldsläget. Det vill säga kriget i Ukraina, brist på gas, samt kallare väder i resten av Europa. Det eftersom att Sverige exporterar el till flera länder på kontinenten.
– När det blåser mycket kan Sverige uppleva väldigt låga priser och på så sätt bli frikopplade från marknaden och inte bli påverkade av priserna i resten av Europa. De höga och volatila priserna har vi sett hela året i södra Sverige men i de situationer som vi sett mer av på sistone, när vi inte har några begränsningar inom Sverige, tar sig denna prisnivå även upp till norra Sverige, säger Heidi Stenström.
Det är även under flera dagar som elpriset legat väldigt nära eller helt lika över ett flertal elprisområden under flera dagar i rad. Vad beror det på?
– Överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige har ökat något på senare tid och detta bidrar till att priserna jämnas ut. Om det inte går full export/import mellan två områden blir priserna samma i de två områdena. I situationer med kallt väder, vilket ger hög förbrukning, lite vind- och/eller vattenkraftproduktion i norr blir inte överföringen längre begränsande och vi får samma pris i norra och södra Sverige.
Under den senaste tiden har Vattenfall genomfört en isläggning i framförallt Luleälven som minskat produktionsförmågan från vattenkraften men nu finns inga isrelaterade begränsningar i älven.
Har vi nått toppen nu eller kommer det att fortsätta att öka?
– Det är väldigt svårt att säga ifall vi nått en topp eller inte, det kan fortfarande bli dyrare. Oförutsedda händelser så som problem med kraftproduktion eller en lång köldknäpp kan påverka priserna än mer uppåt, säger Heidi Stenström.