Han berättar att han nyligen kört skoter från Ritsem mot Kaitumjauresjöarna.
– I de västra delarna är det gott om snö, men när man kommer mot Tjäktjavagge och Singi är det nästan bara blåis och sten. Det är som att all snö blåst mot Norge. Jättemärkligt, säger Ulf Lundkvist.
Skoterleden mellan Nikkaluokta och Kebnekaise har exempelvis behövt hjälp med skottning av snö för att hållas uppe.
Sten och is skapar risker för personskador för skoteråkare. Men att köra sönder skotern under fel förhållanden kan också utgöra en livsfarlig situation.
– Man måste verkligen se upp, även på lederna. De här högkamsmattorna på skotrarna är livsfarliga på is, man glider bakåt som en kälke.
Mellan Ritsem och Stora Sjöfallet är det stor skillnad i snöläget.
– Jag har aldrig sett så lite snö i Sjöfallet som i år. Man kan säga att från Vakkotavare och mot Ritsem, där är det mer snö.
Ulf Lundkvist varnar också för kraftfulla hängdrivor på bergskammarna.
– Det är väldigt mycket överhäng i år. Bland annat i området kring Hukijaure och Sälka. Vid temperaturväxlingar kommer de att släppa. Här måste man vara observant.
I området nordväst om Kiruna väntas stora snömängder under veckoslutet och början av påskveckan.
– Det här kommer att innebära betydande lavinrisker och jag gissar att risknivåerna kommer att höjas, säger Ulf Lundkvist.
I skrivande stund har Abisko/Riksgränsen och Kebnekaiseområdet en trea på den femgradiga skalan (betydande risk). Branta sluttningar kan vara mycket farliga.
Även myndigheterna har skickat ut varningar till alla som ska ut på fjällederna i påsk.
Länsstyrelsen och polisen varnar, förutom för de farliga snöförhållandena, även för osäkra isar, bland annat i reglerade vatten. Temperaturväxlingar kan ha gjort isarna svagare än normalt och bäckar kan ha gått upp tidigare än de vanligtvis gör. Isbryggor över vattendrag kan vara farliga passager.
– Min erfarenhet och vad jag hört hittills är att isarna verkar vara i ganska bra skick i år, även på reglerade vatten. Men det finns undantag och man måste givetvis vara försiktig, säger Ulf Lundkvist.
Han vill passa på och informera om att Gällivare fjällsäkerhetskommitté monterat nödlådor i vindskydd och säkerhetsrum i fjällvärlden inom kommunen.
– Syftet med nödlådorna är att en nödställd ska få i sig lite energi och kunna avhjälpa mindre skada på människa och utrustning. Lådorna är utrustade för detta ändamål. Kommittén hoppas och vädjar om att inte missbruka innehåll i onödan, säger Ulf Lundkvist.
Vidare går länsstyrelsen och kommunerna ut med information om att samebyarna börjat flytta renar till fjälls, och därmed riskerar att störas av buller. Flera tillfälliga förbudsområden för skoter har trätt i kraft eller kommer att träda i kraft de närmaste veckorna.
Bland annat informerar Kiruna kommun om förbudsområden nära Abisko, Katterjåkk och i de östra delarna där Könkämä sameby har marker.
I Jokkmokks kommun finns tillfälliga förbud i områdena Ultevis, Njunjes och Vaisa.