Brandflyget flyger dagligen två gånger per dag för att kontrollera. Länsstyrelsen i Norrbotten och räddningstjänsten uppmanar till stor försiktighet när man vistas i skog och mark.
– Försiktighet bör man ha, man bör elda där det är avsett att elda och ha stor försiktighet när man är ute i skog och mark, säger inre befäl Joel Abrahamsson.
I Pajala och Jokkmokks kommuner uppger räddningstjänsten att eldning bör undvikas, men ingen kommun i länet har ännu utfärdat något eldningsförbud.
– Men det kan komma ganska fort för det ser väldigt torrt ut här framåt, säger Joel Abrahamsson.
Den senaste månaden har det i fjällen varit något mindre nederbörd än vanligt medan det vid kusten snarare regnat något mer än normalt. Däremot var det torrare än normalt under våren vilket kan bidra till att det nu är torrt i markerna.
– Innan sommaren startade kan det ha varit rätt så torrt i markerna och även om det kommit kraftigare regn så har det inte varit tillräckligt för att blöta marken. Sedan har det mycket att göra med att det är väldigt varmt och soligt och det påverkar fukten i marken, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.
SMHI delar in brandrisken i en tregradig skala.
– Det vi säger är att den kan vara stor, mycket stor eller extrem stor. Och extrem stor är i klass med sommaren 2018.
Just nu bedöms risken för skogsbrand i länet vara stor eller mycket stor.
Värmen och det soliga vädret ser ut att hålla i sig den närmaste tiden.
– Det fortsätter att hålla i sig med den här värmen och man kan räkna med 25 till möjligtvis 30 grader fortsättningsvis under veckan och det soliga vädret håller också i sig. Det är ingen nederbörd i sikte de kommande dagarna, möjligtvis kan det komma några enstaka skurar som lokalt kan ge lite regn, men den nederbörd som möjligtvis skulle kunna passera är inte tillräcklig för att påverka brandrisken, säger Jon Jörpeland.
Länsstyrelsens tips och råd om du tänker elda eller grilla utomhus:
• Undvik att elda om det blåser hårt, gnistor kan flyga iväg och starta en brand.
• Välj en fast grillplats eller en plats där elden inte kan spridas till annat brännbart som träd, buskar eller gräs.
• Använd helst grillkol/briketter eller gasdriven grill. Om du väljer att elda med ved, använd ved från lövträd. Ved från barrträd kan sprätta ut glöd.
• Ha tillgång till vatten eller annan släckutrustning när du eldar.
• Lämna inte elden utan uppsikt och släck ordentligt innan du lämnar platsen. Peta isär glöden och vattna ordentligt.
• Släng aldrig fimpar i skog och mark. Glöden kan starta en brand.
• Se till att ha gnistskydd på skorstenar i badtunnor och liknande.
• Var extra försiktig vid skogsarbeten, skjutning på skjutbana, vid utomhusarbeten med vinkelslip, röjsåg eller liknande som medför risk för gnistbildning.
• Om en brand uppstår eller sprider sig, ring 112. Försök förklara var du befinner dig och stanna kvar på en säker plats tills räddningstjänsten kommer.