Natten mot söndagen drabbades en man av livshotande skador efter att ha åkt in i en cementring med åkmadrass vid en skidanläggning i Umeå efter stängning. Den typ av olycka är ovanlig, berättar Titti Rodling, vd för Svenska skidanläggningars organisation, SLAO.
– Det är tack och lov ovanligt med allvarliga olyckor men det händer och då är det främst åkning på kvällar och nätter.
Att folk tar sig in på anläggningar för att nyttja pisten efter stängning är ett bekymmer som dyker upp ibland vid Storklintens skidanläggning, säger verksamhetschefen Malin Nilsson som tycker att fenomenet generellt är lite vanligare hos vuxna.
– Man uppmanar och så blir det lite bättre och sen får man uppmana igen och påminna om att det är för allas säkerhet som vi har de här reglerna.
I Umeå var det en grillplats som stod i vägen, men på kvällstid finns det fler riskmoment än de konstanta.
– Vi är ju ute med maskiner. Från i år har vi dessutom en vinschmaskin med vajers, så det går en vajer över backen när den används. Även om man ser maskinen är det inte säkert att man har koll på en vajer i backen om det är mörkt.
– Det är också obehagligt för våra arbetare som kör de här tunga maskinerna. Kommer du på skidor, pulka eller madrass kommer du i regel i en hastighet som gör att de inte hinner flytta på sig.
Vid Storklinten jobbar man med skyltning och utskick till gästerna för att hålla folk borta utanför öppettid.
Tobias Larsson, verksamhetschef Dundret, tycker inte att man har den problematiken för tillfället. En åtgärd som han lyfter är att man gör anläggningen svårtillgänglig genom att släcka.
– Folk vill ju gärna vara här. Jag tror att gemene man inte riktigt förstår att det på kvällarna är en arbetsplats. Vi har till och med haft problem med att det varit bilar i backen.
Skidanläggningen i Umeå vädjar till folk att sluta åka madrass i skidbacken. Samtliga anläggningar i länet som Norr media hört av sig till berättar att pulka- och madrassåkning vanligtvis sker i en speciellt avsedd backe, då det inte är tillåtet att åka i pisterna.
Kåbdalis skidliftars vd Johan Gunnarstedt upplever dessutom att madrasserna minskat.
– För tio år sedan kanske det var problem med att folk åkte i skidbackarna. I Norrbotten har folk börjat förstå att det där med åkmadrasser är livsfarligt. Man kan ju inte styra och stanna de där grejerna.