Varning för blixthalka i Norrbotten

Regnet under onsdagsnatten skapade blixthalka på vägarna i Norrbotten. Nu varnar Trafikverket: Måste ni inte köra bil så låt bli!

Se upp för blixthalka!

Se upp för blixthalka!

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2019-12-04 02:00

Onsdagsnatten och morgonen bjuder på mycket besvärligt väglag i Norrbotten. SMHI har utfärdat klass 1-varning för halka till klockan 10 och en klass 2-varning i de norra Lapplandsfjällen på grund av risk för storm fram till onsdag kväll.

Trafikverket var under natten ute och saltade alla de större vägarna. Regnet har skapat svår blixthalka, främst vid kusten och inlandet.

–  Det är fruktansvärt halt i Norrbotten. De som inte måste åka ut på vägarna ska inte göra det, sade Yasmine Boulechfar, pressinformatör på Trafikverket vid 01.30-tiden.

Hon säger att alla tillgängliga salt- och plogbilar nu är ute och försöker få bort isen.

– De stora vägarna som till exempel E4 tas om hand först, men det kommer att ta tid. E10 är ju snöbelagd, men vägarna som har asfalt blir det ishalka på.

Från 00.30-tiden var det mycket begränsad framkomlighet på E10 i höjd med Björkliden. Två stillastående lastbilar blockerade vägen helt eller delvis. Klockan 03.15 togs varningen bort från Trafikverkets hemsida, vilket vanligtvis innebär att trafiken inte längre är begränsad vid platsen.

Vid 01.30-tiden meddelade Trafikverket att en lastbil delvis kört i diket på E4 i norrgående färdriktning någonstans mellan trafikplatserna Gäddvik södra och Gäddvik norra. Klockan 03.30 är preliminär sluttid när vägen är fri för trafik igen.

Under onsdagsmorgonen inträffade två singelolyckor på E4, en i södergående riktning mellan Luleå och Kalix och den andra strax norr om Piteå i höjd med Rosvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!