Varnar för fakturabedrägeri

Trots minskade anmälningar varnar experterna för fakturabedrägeri i påsk. "Bedragarna ligger steget före", säger Jone Sølvik, Inyetts vd.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrbotten2017-04-12 11:31

Antalet anmälda fakturabedrägerier i Norra Sverige har minskat med 22 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2016. Det visar en analys som Inyett, som arbetar med säkra affärer och kontroll av betalningar och leverantörer, gjort av färska data från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Men att antalet anmälda fakturabedrägerier minskat innebär enligt Inyetts vd Jone Sølvik inte att brotten nödvändigtvis minskat.

– Det viktiga att komma ihåg är att metoderna hela tiden ändrar sig, bedragarna ligger steget före, säger Sølvik i ett pressmeddelande.

Särskilt aktiva är bedragarna när ordinarie personal går på ledighet. Inför påsk uppmanar Sølvik till extra vaksamhet och att vara uppmärksam kring bedragarnas bluffmetoder då många går på ledighet.

- Att kontakta personal som egentligen inte hanterar inköp, kommunikation eller faktureringsfrågor är ett av de vanligaste sätten som fakturabedragare agerar på, säger Sølvik.

Några av de nya bluffmetoderna du ska se upp för är:

Massutskick av blanketter

När risken för att åka fast för telefonbluffarna har ökat har det istället blivit allt vanligare med massutskick av blanketter som verkar komma från en myndighet eller som handlar om en gratistjänst. Mottagaren ska uppdatera sina kontaktuppgifter och underteckna -blanketten för att få ta del av tjänsten. Men det är inte gratis. Mottagaren får i stället en faktura för ett påstått bindande avtal på tusentals kronor om året. Enligt polisens nationella bedrägericenter skickas hundratusentals blanketter ut per år.

Skänka pengar till ideella föreningar

En annan bluffmetod är att bedragare skickar en faktura där betalningen påstås skänkas till en fond. Mottagarens konto- och företagsuppgifter blir därmed svårare att kontrollera och betalningarna går i stället till en ideell förening med nära kopplingar till listade blufföretag eller bedragare.

Vd-bedrägeri

Den vanligaste formen av kontakt sker via mejl, där person utger sig för att vara företagets vd. Mejlet skickas till en annan person på företaget som ombeds göra en överföring på en stor summa pengar, i ett brådskande ärende till ett konto, och det handlar om mycket pengar.

Bankkontobluff

Utbetalningar till bankkonton – ett tillvägagångssätt som ökar risk för att bli utsatt för bedrägeri. Miljarder kronor betalas till bankkonton vars betalningsmottagare inte kan verifieras på grund av banksekretess. Vid bankkontobetalningar finns en överhängande risk för bedrägeri. Retroaktivt är dessutom betalningar till just bankkonto problematiskt – det finns ingen skyldighet att betala tillbaka pengarna, såvida inte en polisanmälan görs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om