Det råder ingen större tvekan. Nordens väderinstitut är i det närmaste eniga om att temperaturen i Norrbotten kommer hålla sig på ganska behagliga nivåer den här veckan. Nära kusten kan det bli uppåt 18 grader varmt och kring Kiruna kring 12 på plussidan.
Nu är det inte så att jägare vill ha minusgrader, det är inte kul att frysa. Men lite svalare väder är mer än önskvärt.
- Temperaturen är oerhört viktig i samband med jakten, eller snarare i samband med att det skjutna djuret ska tas omhand, säger Gunilla Gålne, veterinär på Livsmedelsverket.
Obruten kylkedja
Termen en obruten kylkedja har inte kommit till av en händelse. Fördelen med kylskåpets max åtta grader är att bakterier delar sig väldigt långsamt i den temperaturen. Över åtta grader händer det mycket på väldigt kort tid.
- Ju närmare man kommer bakteriers optimala miljö, ju snabbare delar bakterien sig. Det går fort att komma upp i nivåer som gör maten otjänlig, säger Gunilla Gålne.
Bekymmer uppstår
Det är där jägarnas bekymmer uppstår. För att klara köttet är det viktigt att kylningen kan påbörjas så snabbt som möjligt. Det kan handla om några få timmar när luften är för varm.
- Nu när det är så pass varmt i luften kan man i alla fall gardera sig och vinna lite mer tid. Då handlar det om väldigt god hygien, engångshandskar, rengöring av verktyg och liknande, säger Gunilla Gålne.
- Är det över tio grader varmt ska inte ett djur hängas mer än i något dygn. Är det uppåt 15 grader är det självklart att problem uppstår.
Enkelt råd
Hennes råd är med andra ord det hon kallar det enda rådet; väldigt hög hygienmedvetenhet och nedkylning så snabbt det bara går.
- Det är egentligen väldigt enkelt. Det ska vara rent och kylskåpskallt, säger Gunilla Gålne.
- Men samtidigt kan det vara väldigt svårt i och med att jakten sker på så vitt skilda platser.