Under fredagen kom beskedet att förhandlingarna mellan Kommunal och Region Norrbotten slutade i oenighet, vilket innebär att de 40 fast anställda inom Vårdnära service, VNS, nu varslas.
Kommunal, som företräder merparten av de drabbade anställda, hade begärt en central förhandling enligt Paragraf 14, MBL, något som övriga involverade fack – Vårdförbundet, Vision och Naturvetarna – valde att inte göra.
– Vårdförbundet avböjde men vi stöttar ändå Kommunal i detta, då det är deras medlemmar som direkt berörs i form av uppsägningar. Tyvärr kan det sluta såhär i Paragraf 14-förhandlingar, att man inte kommer vidare, säger Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundet.
Vårdförbundet anser att förhandlingarna inte kunde fortsätta, eftersom tillräckliga underlag saknades.
– Det var en för dålig tidsplan och en total avsaknad av analys. Analysarbetet borde ha startat redan innan vi sätter oss vid förhandlingsborden i första skedet.
Camilla Eriksson Sundberg menar att arbetsgivaren hade kunnat nå enighet om det hade gjorts risk- och konsekvensanalyser för alla berörda vårdverksamheter.
– De enda riskanalyser som gjordes, har ju skett inom VNS.
Hur påverkar sjukhusens vårdverksamheter av att VNS läggs ned?
– Farhågan är att våra medlemmar får en ökad arbetsbelastning. Insatserna av VNS har varit otroligt värdefulla, och mina medlemmar räcker inte till för att sköta deras jobb.
Region Norrbotten meddelar att risk- och konsekvensanalyser just nu pågår på sjukhusen i Sunderbyn och Kalix. De uppger samtidigt att ett visst behov av transportörer ses över, och att man även undersöker möjligheten att införa vårdbiträden igen, som kan utföra det jobb som VNS-personalen har gjort tidigare.
Men Camilla Eriksson Sundberg är skeptisk.
– Allting är så ambivalent. Vårdbiträdena plockades bort från sjukhusen tidigare, och nu ska de plötsligt återinföras. Varför tog man inte mer höjd för detta då? Om vi ska ha vårdbiträden i våra verksamheter igen, då måste de utbildas. Det går inte att plocka in vem som helst.
Finns det tillräckligt med utbildade vårdbiträden i dag för att täcka upp behoven?
– Tveksamt.
I stället är Camilla Eriksson Sundberg mycket oroad över att sjuk- och undersköterskorna nu tvingas ta över det jobb som VNS har utfört.
– Det unika med VNS är att de hade genomgått en riktad utbildning, för att kunna hantera mer än att bara skjuta sängar. De har ju bland annat haft hand om städ kopplat till hygienkunskap för patienterna också. Och undersköterskorna och sjuksköterskorna måste ägna sig åt det vårdintensiva arbetet, så nu är frågan vilken roll vårdbiträden ska få? Vad är Plan B? säger Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundet.