Vårdförbundet: Skyddsarbete beordras på felaktiga grunder

Konflikten mellan vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKR och Sobona är inne på sitt femte dygn och ännu finns inte någon lösning i sikte. "Det har inte hänt något nytt på förhandlingsfronten centralt sedan igår", säger Elisabeth Lindblad, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, anser att arbetsgivarparten använder skyddsarbete på ett felaktigt sätt.

Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, anser att arbetsgivarparten använder skyddsarbete på ett felaktigt sätt.

Foto: Vårdförbundet

Norrbotten2024-04-30 18:00

Vårdförbundet menar att arbetsgivarparten beordrar skyddsarbete på felaktiga grunder och därmed gå runt blockaden.

– Vi tycker att man använder det på ett fel sätt. För om man tittar på hur skyddsarbete ska användas så är det kopplat till en specifik händelse eller enskild patient. Skyddsarbete får beordras först när en akut situation är för handen och gäller om det är fara för liv och egendom. Det ska användas i ärenden av akut karaktär och inte i den löpande verksamheten, säger Elisabeth Lindblad, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Pia Näsvall är hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Norrbotten och hon ser annorlunda på saken.

– Jag delar inte den bilden som Vårdförbundet har om att vi inte skulle vidta åtgärder som vi behöver innan vi beordrar skyddsarbete. Vi gör en bedömning i varje enskilt fall. Vi ska skydda liv och hälsa och säkra patientsäkerheten. Då tittar vi på andra lösningar och går det inte att lösa på annat sätt så måste vi beordra skyddsarbete, säger hon.

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona innebär att 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i landets samtliga regioner gått ut i blockad och därmed inte jobbar övertid eller mertid. I Norrbotten är det cirka 2 000 anställda som är uttagna i blockaden.

Enligt vad Vårdförbundets medlemmar har rapporterat in centralt om skyddsarbete så har 689 rapporter kommit in till tisdagsförmiddagen. Under måndagen hade 400 rapporter kommit in.

– Många av våra medlemmar arbetar jour och beredskap, vilket innebär att de har det utanför sin egen arbetstid. Varje gång de blir utringda så genererar det övertid. Så man har inte försökt ställa om verksamheten för att slippa använda jour och beredskap. För det är inte förenligt med att vi lägger en övertidsblockad, säger Elisabeth Lindblad.

Enligt Pia Näsvall utförs två procent av Region Norrbottens verksamhet på övertid.

– Konflikter påverkar vården. Vid alla konflikter finns risk att det påverkar patienter och medborgare då man kan få sin vård, återbesök och behandlingar uppskjutna om det inte föreligger en risk för liv och hälsa, säger Pia Näsvall, Region Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!