Vårdförbundet bemöter Region Norrbotten: "Ren och skär lögn"

Vårdförbundet bemöter nu Region Norrbottens påstående att cancervården och den akuta ortopediska vården påverkas av den pågående strejken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. "Jag tycker det är beklagligt att man skrämmer upp medborgarna i Norrbotten", säger Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet.

"Ren och skär lögn", säger Jenny Olsson, Vårdförbundet i Västerbotten, om uttalandet att strejken skulle innebära bland annat förlängda ledtider och minskat antal vårdplatser vid cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

"Ren och skär lögn", säger Jenny Olsson, Vårdförbundet i Västerbotten, om uttalandet att strejken skulle innebära bland annat förlängda ledtider och minskat antal vårdplatser vid cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Foto: Ulf Huett

Norrbotten2024-06-05 18:15

Under tisdagen, strejken första dag, gick Pia Näsvall och Region Norrbotten ut i ett pressmeddelande där de sa att "vårdförbundets strejk riskerar påverka stora patientgrupper". De skriver att strejken bland annat innebär förlängda ledtider och minskat antal vårdplatser vid Cancercentrum vid Norrlands universitetssjukhus som tar emot patienter från hela regionen.

– Där vill jag dementera direkt för vi har inte tagit ut en enda medlem inom cancervården i strejk. Så det där är ren och skär lögn eller så handlar det om att de själva inte kan hantera bemanningen. Då är det väldigt lätt och tacksamt att skylla på Vårdförbundet, säger Jenny Olsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västerbotten. 

Till Cancercentrum i Umeå som är Norrlands centrum för behandling av tumörsjukdomar och cancerforskning remitteras patienter från hela norra Sverige. Enligt Region Norrbotten riskerar vårdkedjan för patienter med cancer att bli avbruten och den minskade operationskapaciteten som strejken medför skapar längre väntetider.

– Hela Cancercentrum är orörd, såväl mottagning, strålbehandling, avdelning, kirurgin, likaså operation. Så var det kommer ifrån har jag svårt att se, säger Jenny Olsson.

Enligt Region Norrbotten påverkas operationskapaciteten för ortopedisk kirurgi på Norrlands universitetssjukhus, vilket påverkar patienterna från Norrbotten. Det gäller allt från frakturkirurgi till akut ryggkirurgi på både barn och vuxna.

– Barn har vi inte över huvud taget rört. För planerad ortopedi har vi dragit ner rejält, men det är bemannat för all akut ortopedi för barn och äldre. Ingen arbetsplats för operation är uttagen i strejk, säger Jenny Olsson.

I Norrbotten råder övertids- och mertidsblockad. Nyanställningsblockaden hävdes samma dag som strejken bröt ut.

– Nu är det fritt fram att nyanställa i Region Norrbotten, men här ska inte våra medlemmar arbeta övertid och mertid, utan det blir skyddsarbete. Jag vet att det är flera hundra olösta arbetspass i sommar, för verksamheten bygger på att våra medlemmar säljer sina semesterveckor och arbetar extra pass, säger Elisabeth Lindblad, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

undefined
Elisabeth Lindblad är avdelningsordförande i Vårdförbundet Norrbotten. Hon är kritisk till att Region Norrbotten skrämmer upp medborgarna i Norrbotten.
undefined
Anslag om att blockad råder finns uppsatta på Sunderby sjukhus.
undefined
Strejken omfattar inte Norrbotten. Vid Sunderby sjukhus råder dock blockad.
Kort om konflikten

I december 2023 sades huvudavtalet HÖK22 upp. Avtalsförhandlingar inleddes i januari.

26 mars begärde Vårdförbundet att förhandlingsmedlare skulle utses.

Medling pågick mellan den 1 och 11 april då Vårdförbundet varslade om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad.

25 april trädde blockaden i kraft.

Den 21 maj varslade Vårdförbundet om strejk.

Den 4 juni trädde strejken i kraft vid universitetssjukhusen i fem regioner, däribland Norrlands Universitetssjukhus. Samma dag hävs nyanställningsblockaden.

Källa: Vårdförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!