Vårdförbundet är kritiska efter lönebesked

Nu riktar vårdförbundet i Norrbotten kritik mot Region Norrbotten efter att löneutvecklingen inte blivit den förväntade.

Foto: Jonas Andersson/TT

Norrbotten2019-11-02 05:00

I årets lönerevision ville Vårdförbundet i Norrbotten göra en satsning på de mest yrkesskickliga sjuksköterskorna. Vårdförbundet yrkade på minst 10 000 kronor i löneförhöjning i månaden under en treårsperiod vilket skulle innebära cirka 3 333 kronor per år. Nu landar löneförhöjningen i Region Norrbotten istället på 2,3 procent där de särskilt yrkesskickliga är inräknade.

– Besvikelsen bland våra medlemmar är större än någonsin, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten. 

Vårdförbundet har fått många samtal från yrkesverksamma röntgensjuksköterskor, barnmorskor, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker med lång erfarenhet som är besvikna efter beskedet.

– På många håll är det knappt någon löneskillnad mellan dem och kollegor med betydligt kortare erfarenhet. 

Hon tycker att kravet på 10 000 kronor i löneförhöjning är "är högst realistiska krav". 

– Många som hör av sig älskar sitt jobb men vi måste få lön för mödan. Besvikelsen i att inte blir värderad rätt gör att man funderar på sin framtid. Just nu känns det som att "må bäste arbetsgivare vinna".

I oktober förra året lovade den då tillträdande regionledningen en personalsatsning värd 50 miljoner kronor till sjuksköterskorna i länet. Men pengarna har ännu inte fördelats.

Frågan kring ingångslönerna för nyexaminerade sjuksköterskor har varit på tapeten länge men Camilla Eriksson Sundberg tycker att de har lyckats lägga ingångslönerna på en bra nivå och att problemet nu ligger i att skapa en jämn löneutveckling för alla. 

– Det ska inte vara så att en nyexaminerad sjuksköterska värderas lika högt i lön som en som är erfaren, så ser det inte ut i de flesta branscher. Vi måste behålla personalen, inte bara rekrytera. 

Det beslut som är satt handlar om år 2020 och inför kommande löneöversyn hoppas Eriksson Sundberg att regionen ska våga ge de yrkesskickliga en chans. 

– Det är en attraktionskraft för de nyexaminerade att se att deras kollegor som snart ska gå i pension har dubblat sin lön och premieras på ett bra sätt genom att stanna kvar på samma arbetsplats. 

Regionens HR-direktör Karin Larsson förstår kritiken, men hänvisar till det centrala kollektivavtalet som gäller och som inte specificerar några summor. 

– Jag anser att vi har hanterat löneöversynen i enlighet med avtalet. Det finns ingenting som säger något om 10 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!