Vårdchefen: "Materialtillgång är en utmaning"

Experter varnar för en Italienliknande vårdkris på grund av corona – men Region Norrbotten vill inte säga hur IVA-beredskapen ser ut. "Tillgång till material är en utmaning", säger Per Berglund, divisionschef för länssjukvården.

Region Norrbotten vill inte uppge hur IVA-beredskapen ser ut i länet på grund av corona. "Vi kommer att öka vår kapacitet så mycket vi kan, genom omprioriteringar", säger Per Berglund, chef för länssjukvården.

Region Norrbotten vill inte uppge hur IVA-beredskapen ser ut i länet på grund av corona. "Vi kommer att öka vår kapacitet så mycket vi kan, genom omprioriteringar", säger Per Berglund, chef för länssjukvården.

Foto: Arkiv/Anders Alm

Norrbotten2020-03-16 16:56

Joakim Rocklöv, professor i epidemiologi, varnade i söndagens SVT Agenda för en ”Italienliknande” krissituation i Sverige – redan om några veckor. Bland annat menade han att uppemot 1 000 insjuknade coronapatienter i Stockholm kan behöva intensivvård, men att regionen i dag endast har 90 IVA-platser. 

Däremot vill inte Region Norrbotten kommentera hur IVA-beredskapen i länet ser ut. Emma Bergström Wuolo, pressansvarig, hänvisar till att Socialstyrelsen har sekretessbelagt den informationen av nationella, säkerhetspolitiska orsaker.

– Om alla regioner säger vad de har för IVA-kapacitet, personalresurser med mera, då finns en samlad bild för hela sjukvårdens kapacitet i Sverige. Det vore inte bra om det kom ut.

Varför inte?

– Med anledning av världsläget i stort, då det kan vara av intresse för andra länder att veta sånt. Den sammanlagda bilden av vårdens kapacitet är alltför känsliga uppgifter, därför ska inte informationen vara "öppen".

Region Norrbotten tittar just nu på olika scenarion angående vårdbelastningen framöver, mot bakgrund av coronasmittan.

– Just nu har vi åtta konstaterade fall, men belastningen på vården har ändå ökat. Det handlar dels om att många är oroliga och vill komma i kontakt med oss, dels om att fler som jobbar hos oss är hemma för att inte riskera att sprida smitta, säger Per Berglund, divisionschef för länssjukvården.

Han vill delvis tona ned oron att Norrbotten kan drabbas av samma utsatta läge som Italien.

– Det som är viktigt att komma ihåg är att Norrbotten inte är Italien och att vi har haft längre tid på oss för att förbereda oss. Italien var först ut i Europa med att bli drabbade och därför utvecklades läget på ett annat sätt där än här.

Hur många äldre smittade och andra riskgrupper i länet kommer behöva intensivvård i kommande månader?

– Vi har inte ställt in oss på någon särskild siffra utan tittar brett och försöker tänka så flexibelt som möjligt. Det pågår också arbete med olika scenarios på en nationell nivå och det är så klart något vi kommer ta hänsyn till.

Hur många IVA-platser finns att tillgå i länet? Hur många respiratorer?

– Vi vill inte säga en exakt siffra, för det är något som vi kan förändra genom omprioriteringar. Det som händer just nu är att vi har börjat förbereda Piteå sjukhus för att kunna erbjuda intensivvård till personer som är svårt sjuka i covid-19

Vad gör ni om IVA-kapaciteten inte räcker?

– Vi kommer att öka vår kapacitet så mycket vi kan, genom omprioriteringar och att strukturera vården på ett annat sätt. Det kan också bli aktuellt att samarbeta mellan olika regioner eftersom det inte är säkert att det är lika högt tryck på alla ställen i landet.

Hur sker omprioriteringarna av vårdresurserna? 

– Socialstyrelsen håller på att ta fram nationella riktlinjer för prioriteringar. Vi inväntar dem. Operationsverksamheten vid Piteå sjukhus fortsätter tills vi behöver ta vår särskilda intensivvårdsavdelning i bruk, om det sker behöver vi ställa in planerade operationer. Patienter som eventuellt blir påverkade kommer att bli kontaktade av oss.

Hur ser det ut med tillgången på skyddsutrustning för vårdpersonalen? Hur länge räcker lagren?

– Tillgång till material är en utmaning för hela landet och stora delar av världen. Vi har bra koll och använder oss av ransonering för att säkra att rätt material hamnar på rätt ställe.

Hur resonerar ni kring cellgiftsbehandlingar framöver? 

– Just nu fortsätter de som vanligt. Om det blir någon förändring kring behandlingar återkommer vi kring det, säger Per Berglund, divisionschef för länssjukvården. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!