Beslutet togs för ungefär en vecka sedan, men först nu är konkursansökan inlämnad. Redan i morgon tisdag tillsätts en konkursförvaltare som ska göra en bedömning om vad som händer med vårdcentralerna och om det är värt att driva vidare dem i annan regi. Bortsett från koncernens vårdcentraler i Boden, Luleå och Piteå avvecklas även vårdcentralerna i Hultsfred, Kalmar, Skellefteå och Sundsvall. Konkursansökan lämnades för Hermelinen Vårdcentraler AB, Columna Läkarpraktik AB och Sensia sjukvård i Kalmar AB.
Sämre förutsättningar
Anledningen är att förutsättningarna för att driva primärvård har försämrats. Ersättningen per patient som vårdcentralerna får från landstingen minskade under 2012 och sedan årsskiftet har det skett en accelererad minskning.
– Sedan första januari har ersättningen från landstinget minskat med tio procent, säger Sensias VD Johan Bennarsten.
Enligt Bennarsten har koncernens primärvård haft en balanserad ekonomi med en vinst på tre till fyra procent.
Kan inte vänta
– Den minskade ersättningen skulle innebära att vi skulle behöva reducera personalen rejält, vilket skulle både minska patientsäkerheten och arbetsmiljön, säger han.
I maj lämnade Sensia in en inlaga till Konkursverket gällande brister i konkurrensneutraliteten inom vårdvalet, då landstingens vårdcentraler får större ersättning per patient. Men de har inte haft tid att vänta på något resultat.
– En sådan utredning kan ta flera år och vi har sett att även landstingens vårdcentraler har visat på stora underskott, säger Johan Bennarsten.
Fortsatt specialistvård
Han förklarar att inga av de 20 000 listade patienterna kommer i kläm.
– Det finns alternativa ställen att gå till och vårdcentralerna kommer hållas öppna.
Bennarsten påpekar att det bara är vårdcentralerna som läggs ner. Verksamheter specialistvård, gym, företagshälsa och försäkringsmedicin kommer fortsätta drivas.
– I framtiden kommer vi fokusera på privatfinansierad hälsovård istället för landstingsfinansierad primärvård.
Vårdcentralerna i Borlänge, Vetlanda, Värnamo och Växjö kommer dock vara kvar och ska fortsätta utvecklas.
Personalen jobbar vidare enligt schema
Personalen meddelades om konkursen på måndagen, via mejl, intranät och flertal telefonmöten. Det har även skickats brev hem till de anställda. Eftersom vårdcentralerna har gått i konkurs kommer ingen lön därifrån delas ut.
– Men det går på lönegarantin, så de kommer få betalt, säger Johan Bennarsten.
Personalen kommer även jobba vidare utifrån det schema de redan har.
Brutal lösning
Under hela våren har det gjorts fruktlösa försök att få verksamheten i ekonomisk balans. Enligt Bennarsten har ekonomin redovisats för personalen varje månad och personalen ska ha haft en ärlig chans att notera situationen och söka nya jobb. Att sätta verksamheten i en omedelbar konkurs ser han som den bästa lösningen av två dåliga.
– Jag förstår att det verkar väldigt brutalt, men om man skjuter på det är det svårt att hålla uppe motivationen och arbetsprestationen. Det skulle riskera patientsäkerheten.