Vandringsleder vid kusten kan länkas samman

Under året pågår ett projekt för att inventera och utveckla vandringsleder i Norrbottens kustland. "Vi har nästan nog med tråkiga leder här uppe i norr, så vi behöver att det ska hända saker," säger projektledaren Karin Hedström.

Foto: Göran Wallin

Norrbotten2019-02-13 15:23

Tanken med projektet, som görs i samarbete med Haparanda, Kalix, Boden, Älvsbyn, Luleå och Piteå kommun, är att skapa förutsättningar för ett sammanhållet ledsystem för vandring efter kusten i Norrbotten.

Vad är bakgrunden till projektet?

– Det är dels att intresset för vandring både bland lokalbefolkning och som reseanledning har ökat de senaste åren. Och i regioner där man utvecklat vandringsleder och servicen runt i kring har mycket turism också. Det andra är att här och där har man lyft frågan om att man vill ha en vandringsled, kanske mycket utifrån ett byaperspektiv eller så för att utveckla sin byggd och då har vi tänkt att någon liten led här och någon liten led där har ingen större attraktionskraft på distansbesökare, men om man knyter ihop befintliga leder och utvecklar nya mellan så kan det bli mer attraktivt att åka hit för att vandra, säger projektledaren Karin Hedström.

Hedström tror inte att lederna i kusten blir utkonkurrerade av fjällvärldens leder.

– Jag tror inte att det är samma målgrupp. Själv så vandrar jag aldrig i fjällen men åker land och rike runt och låglandsvandrar och gör dagsvandringar, men inte så att man har tält och sådant, säger Karin Hedström.

Tanken med projektet är att ta fram något som kan liknas med en generalplan.

– Så att de som vill satsa på leder ska ha något att utgå från både vad gäller var det passar att göra leder och var det finns service och infrastruktur. Så det är att på lång sikt att få en mer sammantagen strategi för vandringsturism och sedan kanske koppla ihop det med skogslandet och så småningom även med fjällen. Så att hela Swedish Lapland skulle kunna vara en vandringsdestination med lite olika särart.

Det är projektet började i januari och ska hålla på till hösten 2020. Hur långt har ni kommit nu?

– Vi gör kriterier och checklistor för de här lederna och ordnar möten, för det ska utgå från ett lokalt perspektiv så vi ska träffa folk från kommuner och byar och turistföretag.

– Sedan är det upp till kommunerna eller till andra aktörer om det vill satsa på de här lederna i framtiden, men då har de något att gå på i alla fall.

Lederna ska knytas samman i vad man i projektgruppen valt att kalla noder.

– Vi tittar även på att länka samman lederna så det handlar inte om att bara dra nya leder. Vi ska även utse, vad vi kallar noder där det finns service och boende och vatten och info. Vi kommer att ägna särskild tid till att skapa en testnod. Planen är att den sa ligga i Piteå kommun. Det finns några olika alternativ, som Jävre, Öjebyn eller Sikfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om