Norr Media har tidigare berättat om regionens beslut att räddningstjänsten från 1:a april inte längre ska få ge syrgas medan ambulans inväntas. Det är en del i det så kallade IVPA-avtalet som Region Norrbotten har med ett antal Räddningstjänster i länet, och som löper ut då. IVPA står för ”I väntan på ambulans”, och betyder att räddningstjänsten kan rycka ut och hjälpa till i samband med akuta sjukvårdsärenden på orter där ambulansen kan ha lång framkörningstid. Nu öppnar regionen upp för att förlänga avtalet med sex månader – men utan att backa kring syrgasdelen.
– Delegation av syrgasbehandling är ett beslut som måste ägas av den medicinska professionen. Erbjudande om förlängning av nuvarande avtal beslutades i morse, säger divisionschef Moa Bjerner.
Om räddningstjänsten tackar ja hoppas regionen även på att under förlängningen få till ett nytt avtal med länets samtliga fjorton kommuner – inte bara de nio som hittills haft det.
Förhandlas ska även avtalet som reglerar transport i terräng. Alltså när ambulanspersonal behöver hjälp av räddningstjänsten för att ta sig till sjuka eller olycksdrabbade med skoter, båt eller bandvagn. Ett avtal som saknats sedan mars 2022.
– Det är det som vi verkligen ser är livräddande, att i rimlig tid få personal på plats på en på otillgängliga platser i länet, säger Moa Bjerner
Största klyftorna i förhandlingarna har gällt ersättningen och vad brandmännen ska få utföra.
– Inom ramen för IVPA-avtalet är hjärtstopp och luftvägshinder där vi ser största behovet av räddningstjänstens insatser, säger Moa Bjerner som dock vill betona att ambulanssjukvården kommer att ha största ansvaret för sjukvårdsinsatser och att det – oavsett avtal – finns en stark samarbetskultur inom blåljusverksamheten.
Räddningschefen i Luleå, Mikael Andersson i Luleå, säger sig i ett första skede vara positiv till en förlängning av avtalet:
– Det är givet att vi förhandlar på riktigt. Men här behöver jag även prata med de andra kommunerna i Norrbotten.
Viktigast att få till?
– IVPA räddar liv. Så den behöver vara snabb och god täckning över hela länet när det saknas sjukvårdsresurser.
Pajalas räddningschef Juha Pasma håller med:
– Jätteviktigt att vi kan fortsätta när avstånden är långa och ambulanserna få, särskilt under stundande påsk.