Vändningen: Regionen släpper tonårskravet

En tillräckligt mogen 16-åring kan i Region Norrbotten få vaccin mot covid-19 utan vårdnadshavarnas samtycke. ”Vi vill ju hinna vaccinera så många som möjligt innan skolan börjar”, säger vaccinsamordnaren Eva-Lena Holmkvist Markström.

Eva-Lena Holmkvist Markström är vaccinsamordnare på Region Norrbotten och arbetar i Coop Arena. ”Det ska bli spännande att se hur många ungdomar som kommer att vaccinera sig”, säger hon.

Eva-Lena Holmkvist Markström är vaccinsamordnare på Region Norrbotten och arbetar i Coop Arena. ”Det ska bli spännande att se hur många ungdomar som kommer att vaccinera sig”, säger hon.

Foto: Felix Wedjesjö

Norrbotten2021-08-11 06:00

Sedan förra veckan har 16- och 17-åringar kunnat boka vaccination mot covid-19 i Region Norrbotten. Till en början krävde regionen vårdnadshavares samtycke för att kunna ge vaccinet. Men det kravet har nu slopats. Den ungdom som saknar underskrift från båda föräldrarna kan få vaccinet ändå, om vården bedömer att personen i fråga är tillräckligt mogen.

– I första hand gäller samtyckesblanketter med föräldrarnas underskrift, men vi har också beslutat att det i vissa fall kan ske vaccination efter en mognadsbedömning, säger Region Norrbottens hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall.

Varför ändrade ni er?

– För att det i vissa situationer kanske inte är möjligt att få föräldrarnas medgivande. Men jag vill inte spekulera i vilka orsaker som skulle kunna ligga bakom något sådant, säger Pia Näsvall.

Vaccinationsmottagningarna i regionen har efter beslutet fått instruktioner om hur mognadsbedömningarna ska genomföras. I dem står det bland annat att ungdomen som får vaccinet måste kunna följa instruktionerna – gällande exempelvis munskydd – på vaccinationsmottagningen samt uppge sitt namn och personnummer.

Ungdomen ska även kunna förstå ”information om åtgärder vid misstänkta biverkningar”. Enligt Eva-Lena Holmkvist Markström, vaccinsamordnare på Coop Arena i Luleå, är det samma rutiner som gäller för alla som vaccinerar sig.

– Eftersom det är en standardprocedur kommer ungdomarna knappt att märka av det, säger hon.

Låt oss säga att det kommer in en 16-åring som inte kan sitt personnummer utantill och därför läser upp det från sin mobiltelefon. Skulle den personen få en vaccindos?

– Nej. I det fallet skulle vi nog boka en ny tid, då en förälder kan följa med och ge sitt samtycke.

Eva-Lena Holmkvist Markström tror att det kommer att vara ”försvinnande få” ungdomar som kommer att dyka upp på vaccinationsmottagningen utan vårdnadshavarnas underskrift eller i deras sällskap. Men hon anser ändå att det är bra att kravet på föräldrarnas samtycke inte är absolut.

– Jag kan ha förståelse för de som anser att det kravet ska vara striktare, vilket ofta är fallet i skolhälsovården, säger hon och fortsätter:

– Men i det här fallet tycker jag att de praktiska fördelarna väger tyngre. Vi vill ju hinna vaccinera så många som möjligt innan skolan börjar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!