Vaktbristen en miljonsmäll för polisen

Vaktbolaget som ska sköta polisens arrester har svårt att rekrytera personal och under sommaren har poliser tvingats arbeta övertid som arrestvakter. För polismyndigheten har det blivit en dyr historia med tusentals övertidstimmar.

På grund av brist på arrestvakter tvingas polisen att arbeta övertid.

På grund av brist på arrestvakter tvingas polisen att arbeta övertid.

Foto: Andreas Wälitalo

Norrbotten2023-08-01 18:30

Vid årsskiftet stod det klart att vaktbolaget Securus skulle ta över bemanningen av väktare i polisens arrester den 1 maj. Men vid skiftet valde personalen i det tidigare bolaget att stanna kvar, vilket resulterade i akut personalbrist och att 24 av 29 arrester i polisregion Nord mer eller mindre fick stänga.

– Vi har gjort en prioritering där vi säkrat verksamheten i de arrester där vi har de största flödena och för Norrbottens del är det i Luleå, säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef region Nord.

På övriga platser i länet har arresterna tidvis stått utan personal eller bemannats av poliser på övertid och i Norrbotten är det främst norra Lappland som har drabbats hårdast.

– Vi hade ett fall i somras när två personer greps i Kiruna och två patruller tvingades att transportera dessa i två bilar till arresten i Luleå och sedan vända hem igen. De skulle kunna göra en mängd andra vettiga saker under den tiden i stället, säger han.

Även brottsplatsbevakning och bevakning när frihetsberövade behöver vård på sjukhus ingår i avtalet och även där har poliser fått rycka in under sommaren.

– Jag har själv suttit och bevakat vid en sjukvårdsinrättning och andra chefer gör likadant. Alla ställer upp otroligt lojalt, säger han.

Men att ta ut poliser på övertid i den stora omfattning som nu sker tär på personalen. Polisverksamheten är händelsestyrd och övertid är en del av vardagen.

– Men man måste vara noggrann med vikten av återhämtning. Möjligheten att ta ut personal på övertid vid verksamheter som hastigt uppstår, större händelser eller allmänna sammankomster, krymper ganska väsentligt, säger Lars Wahlberg. 

Att rekrytera nya vakter är en långsam process. Individerna ska utöver säkerhets- och lämplighetsprövning dessutom genomgå en utbildning.

– Det är en process som tar flera veckor. I utbildningen ingår det dessutom 160 timmar praktik, säger Lars Wahlberg.

I början av maj var behovet cirka 200 tjänster inom region Nord, de fyra nordligaste länen – endast 25 av dessa var tillsatta.

– Nu är det en bra bit över 50 men det finns fortfarande stora brister i bemanningen.

För Polismyndigheten innebär det en kraftig merkostnad. Bara under maj månad var antalet övertidstimmar cirka 3 000 och under juni, juli och augusti beräknar myndigheten att ytterligare cirka 10 000 timmar kommer att behövas inom region Nord. 

Mellan tummen och pekfingret kostar varje övertidstimme cirka 500 kronor. I slutänden handlar det om många miljoner.

– Ja det gör det, absolut, säger Lars Wahlberg.

Just nu ligger de kostnaden på polismyndigheten som betalar ut lönerna till de anställda men i avtalet med vaktbolaget finns det utrymme för att begära ersättning.

– Det finns reglerat i avtalet. Vi håller precis på att se över det, säger han.

– Sedan får vi se över vilka slutsatser man kan dra när det gäller upphandling och köp av den här typen av tjänster, vad det finns för risker och möjligheter.

Lars Wahlberg konstaterar att den nödlägeslösning som gäller just nu fungerar men att situationen är väldigt ansträngd.

– Det kommer långsamt att bli bättre men i vilken takt, det vet jag inte. Men i vart fall kommer det att pågå en lång bit in på hösten, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!