I fredags rapporterade Dagens Nyheter att personer uteblir från sina besök eller vänder i dörren på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Även i Region Stockholm har ett oklart antal doser kastats bort efter att patienter tackat nej.
Oron för att ta vaccinet tycks ha ökat och en del avbokar sin vaccintid i förväg när de får veta att de ska få Astra Zenecas vaccin, som pausades efter att ett fåtal personer hade drabbats av blodproppar.
I Norrbotten har man inte tvingats kasta bort doser, enligt vaccinsamordnaren Pia Näsvall som 1 april blev ny hälso- och sjukvårdsdirektör. Men några tackar nej och de får vända hem utan att ha fått en spruta i armen.
– Som läget är nu kan vi inte erbjuda något annat utan man får ta det vaccin som finns, säger Pia Näsvall.
Det går inte att i förväg välja vilket vaccin man vill ha, eftersom vaccinleveranserna varit mindre än först utlovat och ganska oberäkneliga. Den som uteblir från sin vaccintid eller tackar nej faktureras 400 kronor, som vid ett missat vårdbesök.
– Om man uteblir från en bokad tid så får man betala för det. Man får självklart välja att inte ta det, men så länge vi har begränsat med vaccin är det så här, säger Pia Näsvall.
Även om doserna måste hållas kylda och användas inom några timmar går de inte till spillo. Restlistan som personer över 65 år fått skriva upp sig på innehåller flera tusen namn, enligt Näsvall.
Astravaccinet är godkänt även för yngre personer men ges bara till personer över 65 år. Pia Näsvall beskriver risken för svåra biverkningar som försvinnande liten enligt de utredningar som har gjorts, särskilt för äldre.
– Risken är extremt liten och det är yngre personer man har sett det här hos. Att vaccinera sig är inget vi tvingar någon att göra, men det är att "ta en för laget" för det handlar inte bara om mig själv utan ett större sammanhang.
Har inga 65-plussare fått blodproppar?
– Man har inte sett de biverkningarna hos den gruppen alls. Sedan har man gett många miljoner doser av vaccinet och det är extremt få som har fått det.
Så det är inte så rationellt att vara rädd för Astravaccinet?
– Rädsla och känslor är inte alltid rationella. Vi försöker förklara med kunskap och fakta, men sedan är det ett erbjudande, säger Pia Näsvall.