Didrik von Seth konstaterar att branschen ser ett uppdämt behov och att många resor bokas redan nu i takt med att folk vaccineras.
– Jag träffade en av våra medlemmar som har kundgrupp i åldern 55-plus och de märker klar ökning av bokningar. Det är inte alls konstigt för nu vaccineras 65-plussarna och snart är det dags för 55-plus och det är grupper som gärna reser.
Att vaccinationspassen kommer under året ser han som en viktig pusselbit för ett ökat resande.
– Det kommer att underlätta. Det blir en enkel grej att visa som ett bevis på att man är vaccinerad och är något som de flesta destinationer kommer att kräva. Alternativt måste man visa ett negativ coronatest som är högst 72 timmar gammalt. Med det finns logistiska utmaningar där man måste hitta ett ställe att testa sig på och så kostar det ganska mycket.
Just nu bokas framför allt resor till länder inom Europa där många länder just nu öppnar upp för inresa.
– Bland annat öppnar Grekland från mitten av maj för dem som har ett vaccinationspass. Men även bokningar till Thailand och andra långväga resor under vintersäsongen ser vi öka nu. Om jag ska gissa så tror jag att folk som inte rest på länge gärna vill boka och det kan bli en ketchupeffekt som gör att resandet över vintern blir högre än normalt.
Hur påverkas prisbilden av det långa reseuppehållet, får vi räkna med dyrare resor?
– Nej det tror jag inte. Kronan har ju stärkts och hotellen är angelägna att inte missa tåget nu när resorna kommer igång igen så man har olika erbjudanden och rabatter. Dessutom har inte bränslepriserna gått upp och det finns väldigt stor flygkapacitet. Så om det inte blir ont om flygstolar så tror vi inte att priserna ökar.
Hur stor skada har resebranschen tagit under pandemiåret?
– Branschen har tappat 90 procent under året. I Sverige har vi misslyckats med att skydda branschen och mer än vartannat arbetstillfälle är borta. Min finska kollega som ansvarar för de finska resebyråarrangörerna säger att de bara tappat några få procent. Den avgörande skillnaden är att där har den finska staten och deras arbetslöshetsförsäkringssystem tagit hand om lönekostnaderna under krisen medan många arbetstillfällen försvunnit i Sverige för att man inte haft råd att ha personalen korttidspermitterad.