Andelen svenska 16- och 17-åringar som vaccinerar sig mot covid-19 ökar varje vecka. På tisdagen hade 42,7 procent av norrbottniska ungdomar födda mellan 2003–2005 tagit minst en dos vaccin.
Den siffran placerar Norrbotten strax under riksgenomsnittet. Det är emellertid en lång bit kvar till Region Uppsala, där 74,2 procent – överlägset flest i landet – av ungdomarna har vaccinerat sig hittills. En orsak till den stora skillnaden kan vara att ungdomar i Region Uppsala har kallats till förbokade vaccinationstider, medan de i Region Norrbotten har bokat sina tider själva.
– Men alla i den åldersgruppen har fått ett brev om att de nu kan vaccinera sig, så informationen har gått ut, säger Region Norrbottens hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinsamordnare Pia Näsvall.
Varför har Region Norrbotten valt att inte kalla ungdomar till förbokade tider?
– Vi har generellt en mycket god vaccinationsvilja i länet och det finns inget som tyder på att det skulle vara annorlunda i den åldersgruppen. Så vi har bedömt att det inte behövs.
Kan kallelser vara ett alternativ om vaccinationstakten stannar av?
– Det finns flera verktyg vi kan använda om det skulle bli så. Kallelser skulle kunna vara ett av dem. Men även kampanjer i skolan och på digitala plattformar skulle kunna bli aktuellt.
Att ta vaccin mot covid-19 är frivilligt för samtliga åldersgrupper i Sverige. I diskussionerna om vaccin har det funnits farhågor om att kallelser med förbokade tider kan upplevas som pressande och obehagligt för den som inte vill vaccinera sig.
Pia Näsvall vill inte spekulera i om kallelser skulle kunna lägga press på enskilda personer. Men hon ser som sagt inte heller något behov av att skicka ut sådana.
– Som läget är nu har vi en hög vaccinationstakt i regionen. Vi har inget vaccin som blir över.