Vaccinationsfrågan - en het potatis

Vaccinera eller inte vaccinera barnen har blivit en fråga i vissa grupper. Men att avstå medför stora risker, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Vaccin. Christina Mitchell, medicinskt ansvarig i elevhälsan och smyttskyddsläkaren Anders Nystedt propagerar för vaccinering.

Vaccin. Christina Mitchell, medicinskt ansvarig i elevhälsan och smyttskyddsläkaren Anders Nystedt propagerar för vaccinering.

Foto:

Norrbotten2017-07-14 19:19

Det finns föräldrar som är skeptiska mot vacciner för sina barn. En förälder i södra Sverige lockade med att "bjuda" på mässlingsmitta för de som vill ha sina barn smittade, skrev media om tidigare.

Enligt Unicef finns ökande problem i Europa med att föräldrar börjat avstå vaccin för sina barn. "2007 var det 7100 fall av mässling i Europa - 2013 var antalet 32 000."

I Norrbotten väljer nästan alla föräldrar att vaccinera sina barn, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

– 98 procent av barnen här är vaccinerade, säger han.

Om mässling säger han:

– Det är en sjukdom som i sig inte är farlig, men för de som drabbas av följdsjukdomar kan vara livsfarlig, säger Nystedt.

20 procent av dem som drabbas får, enligt Folkhälsomyndigheten, komplikationer och en på 1 000 får akut hjärnhinneinflammation vilket kan ge bestående skador. I höginkomstländer dör ett barn per 1 000 insjuknade.

Christina Mitchell, medicinskt ledningsansvarig skolsköterska vid Luleå kommun, poängterar vikten av att vaccin inte enbart skyddar individen utan också de mest utsatta.

– Det finns de som inte kan vaccinera sig för att de genomgår någon typ av behandling eller är sjuka och har nedsatt motståndskraft. Dem vi skyddar om resten av befolkningen är vaccinerade.

Det finns föräldrar som ifrågasätter vacciner, bland annat vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund, säger hon.

– Men mest handlar undringarna om HPV-vaccinet för flickor, det är vaccinet som kom senast. Det är ett vaccin som man ger i stora delar av världen och det är ett beprövat vaccin, säger Mitchell.

HPV-vaccinet som infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet 2015 skyddar mot ett sexuellt överförbart vårtvirus som i sin tur har visat sig ge cancer i livmoderhalsen. Vaccinet ges till flickor, men nu har Folkhälsomyndigheten föreslagit att det också ska ges till pojkar.

– Det tycker jag är bra, det minskar spridning för både män och kvinnor, säger Nystedt.

Även Mitchell tycker att det är bra att pojkar får HPV-vaccin.

– Även män drabbas av cancer till följd av HPV-virus, dessutom är de smittbärare, säger hon.

Folkhälsomyndighetens uppskattar att över 300 män får HPV-relaterad cancer varje år, för kvinnor är siffran 700 personer. För män rör det sig främst om cancer i svalg, anus och penis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om