V kritiskt efter Löfvens besked: "LO måste vara med"

Socialdemokraterna och statsministern vill inte gå vidare med las-utredningen, utan vill basera en ny lag på överenskommelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv. Beskedet väcker starka känslor inom LO och Vänsterpartiet meddelar att misstroendehotet ligger kvar.

Jonas Sjöstedt (V) vill inte se ett lagförslag som inte accepteras av LO.

Jonas Sjöstedt (V) vill inte se ett lagförslag som inte accepteras av LO.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norrbotten2020-10-29 10:09

Under torsdagsmorgonen gick statsminister Stefan Löfven (S) ut och meddelade att han och partiet vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från SN:s och PTK:s överenskommelse, som LO ratat.

"Fack och arbetsgivare är helt enkelt bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden.", skriver Löfven på Facebook.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) höll senare en pressträff om att regeringen vill gå vidare med ett lagförslag som baseras på Svenskt näringslivs och PTK:s uppgörelse.

LO skriver i ett pressmeddelande att de välkomnar att las-utredningen läggs ner men att överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv och PTK inte räcker för att ensidigt ligga till grund för en ny lagstiftning.

– Det är en seger att vi lyckats få bort den så kallade las-utredningen från bordet. De förslagen skulle drastiskt ha försämrat anställningstryggheten för både LO-förbundens medlemmar och andra anställda på arbetsmarknaden, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Hon lyfter "missbruket av de otrygga anställningarna" som LO hoppas ska begränsas mer än det som nu finns med i överenskommelsen,

– Nu är det faktiskt dags att göra något bra för arbetarna i Sverige. Vi accepterar inget annat, säger Gideonsson.

Vänsterpartiet har tidigare hotat med en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven om regeringen går vidare med utredningens förslag eller med ett annat förslag som inte accepteras av LO. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger till TT att detta står fast.

– Skulle Löfven gå vidare och köra över LO och påtvinga dem försämringar de inte vill ha, då har han inte längre stöd för att sitta kvar som statsminister. Det viktiga för oss nu är att man inte går vidare med PTK-avtalet och kör över LO. Nu måste man bromsa in och i stället prata med LO och lyssna, så att man kan få en bättre överenskommelse.

Den norrbottniske riksdagsledamoten Birger Lahti (V) säger att han hade torsdagens besked på känn. Han anser att LO måste acceptera överenskommelsen för att den ska vara godtagbar och säger att regeringen hänger löst om den inte lyssnar på arbetarkollektivet.

– Om de bara ser till att det inte är den här utredningen som blir lag och inte bryr sig om LO så är det ingen höjdare. Då ligger de nog löst till, säger Lahti.

Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna – i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L – beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas.

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller maximalt två personer och då för företag med högst tio anställda.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!