H2 Green steels planer på en fossilfri stålproduktionsanläggning i Boden är ytterligare en stor etablering till Norrbotten. Bara H2 Green steels anläggning ska generera 1 500 arbetstillfällen i det första läget. Det ställer stora krav på att få hit kompetent arbetskraft.
– Det här är innovativt, högteknologiskt och det är arbeten inom den gröna omställningen. Det lockar alltid globala talanger som vill komma hit för att arbeta. Men samtidigt måste universitet, gymnasierna och andra skolor lägga örat mot marken för att veta vad det är för kompetens vi behöver, säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.
För arbetsförmedlingen innebär det här också en utmaning.
– Vi har för få innevånare i både Norrbotten och Västerbotten som är i arbetsför ålder. Det är bara Luleå och Umeå som har det. Det här är något vi måste kraftsamla kring i hela Sverige och speciellt i storstadsregionerna där det är hög arbetslöshet, för vi löser inte det här i våra två län, säger Marita Lundgren, enhetschef Arbetsförmedlingen södra Norrbotten.
För att få folk att komma hit och stanna krävs ytterligare åtgärder.
– Det är viktigt att titta på branschspridningen och att få hit andra etableringar för att locka med medföljande i familjen. Om en är ingenjör så kanske den andre arbetar inom till exempel teater eller kulturella kreativa näringar. Då måste det finnas den spridningen också. Även skolor och utbildningar för barnen. Det är kanske på sin plats att Luleå få en internationell skola för att locka den utländska arbetskraften. För vi måste få hit utländsk arbetskraft för Sverige har för få ingenjörer, säger Linda Nilsson.
Vid flera andra stora projekt så är en del av arbetskraften av fly-in-fly-out karaktär.
– Det kommer att bli det också, men digitaliseringens möjligheter gör också att vi kan vidga vår syn på utländsk arbetskraft. Självklart måste några flyga hit, men mycket är digitalt styrt vilket skapar fler möjligheter att hitta kompetent arbetskraft.
Vad som krävs är att höja kompetensen för de som kan bli aktuella för jobb.
– Olika aktörer behöver samarbeta nu. Arbetsförmedlingen har arbetsmarknadsutbildningar, yrkesutbildningar. Vi har omkring 300 arbetsmarknadsutbildningar per år och de kan man växla upp men det räcker inte utan det är på bredden vi behöver arbeta nu, som komvux och universitet, säger Marita Lundgren.