Unga struntar i coronatest –Nystedt är bekymrad

Unga i länet struntar i immunitetstestet gällande corona – trots inbjudan från Region Norrbotten. "Ungdomarna är viktiga för att vi ska få hela bilden", säger smittskyddsläkare Anders Nystedt som nu uppmanar alla utvalda att lämna blodprover.

"Mycket är klurigt med infektionen. Varför blir en del inte alls sjuka, exempelvis barn? Och varför drabbas karlar i Norrbotten mer än kvinnor?", undrar länets smittskyddsläkare Anders Nystedt.

"Mycket är klurigt med infektionen. Varför blir en del inte alls sjuka, exempelvis barn? Och varför drabbas karlar i Norrbotten mer än kvinnor?", undrar länets smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbotten2020-06-02 11:28

I mitten av maj sjösatte Region Norrbotten kampanjen. 500 slumpvis utvalda norrbottningar i alla åldrar skulle få lämna blodprover – i ett så kallat serologiskt test – för att se om de har utvecklat antikroppar mot coronaviruset och därmed kan vara immuna mot covid-19.

Några veckor senare visar det sig att många ännu inte har velat delta – framförallt personer i åldrarna 20-30 år – och nu uppmanar regionen alla att medverka innan sista dag för provtagning på fredag den 5 juni. 

– Vi har fått in 390 prover fram till i går förmiddags, det saknas ännu 110 stycken. Påtagligt många yngre som inte har velat lämna blodprover, säger Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare.

Han har ingen analys över varför den målgruppen inte har deltagit i samma utsträckning som övriga, men betonar att de är viktiga för att undersökningens resultat ska bli så relevant som möjligt.

– Ungdomarna är viktiga för att vi ska få hela bilden. Vi vill exempelvis se om det är vanligare att utveckla antikroppar bland äldre än yngre.  

Anders Nystedt betonar att länet går i bräschen med att testa allmänheten på detta vis.

– Det görs på ett väldigt snyggt, raffinerat sätt i Norrbotten. Jag har inte sett att man gör det på detta slumpmässiga sätt någon annanstans i landet. Vi får en mer allmängiltig bild, ser hur det verkligen är ute i samhället vad gäller smittspridningen.  

Förhoppningen är att testresultaten ger en indikation på hur långt det är till så kallad flockimmunitet i länet, men andelen med utvecklade antikroppar kan visa sig långt lägre än vad som förväntades. 

– Fem-tio procent var i alla fall vad vi hoppades på.  

Men Anders Nystedt vill inte i förväg avslöja hur många av de hittills inlämnade blodproverna som har visat på utvecklade antikroppar.  

– En hemlis, för tidigt att spekulera kring det. Det är en del för statistikerna och forskarna att räkna på. Ni får förhoppningsvis besked nästa vecka.  

Är inte viruset så smittsamt som ni först trodde?

– Nja. Enda slutsatsen vi kan dra är att vi vet alldeles för lite ännu. 

Det finns således många osäkerhetsfaktorer, oavsett hur stor (eller liten) andel norrbottningar som har utvecklat immunitet.

– Även i Stockholm har antikroppsnivån varit lägre än vad man har förväntat sig. Diskussionen är därför huruvida alla verkligen får antikroppssvar vid infektion av viruset? Mycket är klurigt. Varför blir en del inte alls sjuka, exempelvis barn? Och varför drabbas karlar i Norrbotten mer än kvinnor?   

Parallellt med testkampanjen hos allmänheten har en mängd tester utförts på vårdpersonal, men de resultaten blir missvisande i och med att exponeringen för viruset är högre där.

– Den kan också se väldigt olika ut inom vårdpersonalen. I vissa grupper har det varit uppåt 30 procent med antikroppar, medan på intensivvårdsavdelningen i Piteå var det bara tre av 259 smittade.

Om andelen immuna är mycket lägre än vad ni hoppades på, blir slutsatsen då att vi får leva ännu längre med hårda restriktioner gällande social samvaro?

– Inte nödvändigtvis. Men vi måste utgå från vårdbehovet, bästa sättet att se hur coronaviruset drabbar samhället. Det har varit främsta målet med restriktionerna hela tiden, eftersom det har varit väldigt ansträngt i vården tidigare i våras. Många har fått slita häcken av sig, säger Anders Nystedt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!