Unga om nya EPA-reglerna: "Inte som vi tänkte oss"

Bältestvång och endast en person per sittplats. Det är några av regelskärpningarna som började gälla för A-traktorerna under torsdagen. Trafikpolisen välkomnar förändringarna men "EPA-ungdomarna" är inte lika entusiastiska.

Leo Viltok.

Leo Viltok.

Foto: Klas Hallvarez

Norrbotten2023-09-01 05:00

A-traktorerna står parkerade på rad på utanför Coop arena. Här är det gratis, det är inte billigt att köra A-traktor och som student gäller det att hålla i slantarna.

Leo Viltok, 16, bor i Södra Sunderbyn och kör in till Praktiska gymnasiet varje dag. I dag är även hans kompis Daoud Thabet, 16, med i bilen, även om han har en egen A-traktor så samåker de ibland. Båda går första året på fordonsprogrammet och är hängivna A-traktor-ägare, fast de säger EPA-traktor.

De nya lagarna som infördes under torsdagen har de koll på även om de glömde bort sig lite på morgonen.

– Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, säger Leo Viltok.

Från och med nu ska bältet på.

– Jag kommer att ha bälte. Man måste tänka på säkerheten, säger Leo Viltok.

De nya bältesreglerna innebär i princip att bara två personer får färdas i A-traktorn. Att åka i baksätet har varit förbjudet sedan tidigare, samtidigt som en del av EPA-kulturen har varit att klämma ihop sig ett gäng i bilen och glida runt. Vilket nu alltså blir olagligt.

– Man får väl köra ut flera stycken i stället. Men jag vet inte om så många kommer att bry sig, säger Leo Viltok.

Antalet A-traktorer har mer än fördubblats sedan 2019 och i dag finns över 50 000 registrerade fordon, samtidigt som antalet olyckor har ökat kraftigt. 

Daniel Pettersson, chef för polisens trafiksektion inom Region Nord, välkomnar därför regeländringarna.

– Ett första steg i rätt riktning. Självklart ska ungdomarna ha bilbälte och inte heller åka hur många som helst. Det har vi inom polisen tyckt varit orimligt hela tiden. 

Borde regeländringarna ha skett tidigare?

– Förändringar i lagstiftningen sker inte över en natt och Transportstyrelsen presenterade sin utredning för ministern i november i fjol, så det har inte tagit jättelång tid ändå.

Och regelskärpningen med endast en passagerare per plats får direkta konsekvenser, menar han.

– Majoriteten av de A-traktorer vi ser i dag har bara ett passagerarsäte och därmed bara plats för en person, även om det finns undantag rörande pick up:er och liknande.

Men han är medveten om att just den begränsningen inte går hem hos de unga.

– Kollegor har berättat att det kan sitta fem-sex stycken i A-traktorerna ibland – ju fler i bilen, desto roligare har de. Nu får poliser i yttre tjänst ett verktyg att hantera problembilden. Reglerna blir mycket tydligare.

Högsta tillåtna hastighet för A-traktorerna fastställs också till 30 kilometer i timmen. 

– Tidigare var det inte olagligt att frikoppla och rulla i 60 kilometer i timmen i längre backar (så kallat konstruktiv hastighet) men nu kommer de inte undan med det.

Många manipulerar samtidigt mjukvaran och motorn i A-traktorerna, som oftast är ombyggda personbilar, och då kan de köra betydligt fortare men Daniel Pettersson tror inte att den nu införda högsta tillåtna hastigheten medför att problemet avtar. 

– Nej, men det ger oss bättre möjligheter att stävja problematiken. Vi kan lagföra hastighetsöverträdelser nu och dessutom ska Transportstyrelsen se över hur manipulationen av A-traktorerna ska försvåras, även om det inte går att komma åt helt.

Ytterligare en lagändring väntas i november, då det införs krav på vinterdäck.

– Det är i och för sig inget större problem i Norrbotten för det är ingen som kör med sommardäck på vintern häruppe, säger Daniel Pettersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!