Unga kvinnors hälsa har blivit sämre i Norrbotten

Allt fler kvinnor i Norrbotten upplever sig ha en dålig hälsa jämfört med tidigare år – ökningen är störst bland unga kvinnor i åldrarna 16-29 år. Det visar en folkhälsoundersökning som presenterades under Region Norrbottens pressträff på måndagen.

Regionråd Birgitta Johansson Huuva (C) inledde regionens pressträff på måndagen.

Regionråd Birgitta Johansson Huuva (C) inledde regionens pressträff på måndagen.

Foto: Alice Sangwill

Norrbotten2023-09-25 17:23

Förra våren uppmanades 22 500 norrbottningar att besvara Folkhälsomyndighetens enkät Hälsa på lika villkor. Enkäten undersöker hälsa och levnadsvanor och genomförs med ett fördjupat urval vart fjärde år.

Under pressträffen presenterade Mats Jakobsson, lektor i sociologi vid Luleå tekniska universitet, hur norrbottningarnas levnadsvanor utvecklats under 2014–2022.

– De allra flesta norrbottningar mår bra. Men det finns mönster som indikerar att hälsan inte är jämställd, det vill säga att kvinnor i större utsträckning upplever sig ha en sämre hälsa jämfört med män. Det finns också tecken som tyder på att hälsan inte är jämlik, att det finns sociala mönster i det här som innebär att socioekonomiska aspekter utgör betydelse för vilken hälsa man har, säger Mats Jakobsson.

Något som sticker ut är att andelen kvinnor som skattar sin hälsa som bra har minskat i Norrbotten.

– En väldigt stor minskning har skett hos de allra yngsta kvinnorna, i åldersgruppen 16-29 år. Men det har minskat även i de andra åldersgrupperna upp till pensionsåldern. Hälsan är ändå bättre hos de yngre jämfört med de äldre, men minskningen är större hos de yngre.

Jakobsson tror att pressen i vardagslivet kan vara en bidragande faktor.

– Jag tror att det är arbetsvillkoren som generellt inte har utvecklats särskilt bra för kvinnor. En majoritet av de kvinnorna som finns i den här undersökningen, de finns i skola, omsorg, sjukvården och så vidare. Det är verksamheter som har, om vi går från 2014 fram till i dag, faktiskt slimmats. Man förväntas hinna med mer på en kortare tid egentligen, och det ger ett slitsamt arbetsliv med att man många gånger också ska ha ett familjeliv och vara en aktiv och klok förälder, säger Mats Jakobsson.

Regionråd Birgitta Johansson Huuva (C) säger att regionen tar stöd i studien, bland annat för att uppmärksamma hur det ligger till och var det finns särskilda skäl att gör insatser.

– Vår ambition är att vi ska bli ännu vassare på att jobba med de här frågorna och få in dem överallt. I vårt ansvar i regionen som är sjukvård och åtgärder, eller i samspelet med kommunerna som har ett ansvar och möter många. Eller i arbetsmiljösituationen, att faktiskt uppmärksamma medarbetare på: Vad gör du för din hälsa, hur tänker du, vad gör du på din fritid och så vidare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!