UD ser ökning av familjerelaterade tvångsärenden

Utrikesdepartementet ser en generell ökning när det kommer till deras hantering av antalet så kallade familjerelaterade tvångsärenden.

Utrikesdepartementet.

Utrikesdepartementet.

Foto: Bertil Ericson / TT

Norrbotten2021-11-20 06:00

En kommun i Norrbotten fick i år hjälp av Utrikesdepartementet med att få hem en flicka som blivit bortförd från Sverige till ett annat land.

Flickan i det aktuella ärendet ska bland annat blivit fråntagen sitt pass. Hon ska också berättat att hon blivit misshandlad medan hon var utomlands och hon ska ha varit orolig för att bli bortgift.

Utrikesdepartementet kan inte tala om det enskilda ärendet, men det går in under vad de benämner som familjerelaterade tvångsärenden.

– Med det menar vi personer, vuxna eller barn, som förs bort eller kvarhålls utomlands av en närstående familjemedlem eller släkting, inom ramen för en hedersrelaterad eller patriarkal kontext. I familjerelaterade tvångsärenden ingår även de så kallade uppfostringsresorna som det stått lite om i media, säger Erica Neiglick, ämnesråd och gruppchef på Utrikesdepartementet.

Generellt ser UD att antalet så kallade familjerelaterade tvångsärenden ökat de senaste åren, med ett undantag. Under 2020 hanterade de 74 fall av denna typ, medan siffran för 2019 var 114.

– Vi har sett en ganska kraftig ökning de senaste åren förutom 2020 där det gick tillbaka, det tror vi har med covid att göra.

Erica Neiglick tror att det förebyggande arbetet i kommunerna är viktigt, som exempelvis att göra en orosanmälan vid misstanke och följa upp den.

– När vi kommer in är skadan redan skedd egentligen och vi har begränsade möjligheter att bistå, så det förebyggande arbetet är jätteviktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!